http://poradumo.pp.ua

Online Журнал-Світ порад.
Головна сторінка
» » Пальмова олія: яка від неї користь і шкода?

Пальмова олія: яка від неї користь і шкода?

Про існування такого продукту відомо дано, його досить активно використовують у всіх розвинених країнах світу останнім часом пальмова олія стало впевнено завойовувати лідируючі позиції і на наших ринках.
Правда, якщо хтось хоча б трохи цікавить якістю і складом сучасної продукції, яка надходить до нас на прилавки магазинів, напевно, чув суперечки з приводу пальмової олії: фахівці і вчені ніяк не можуть остаточно визначитися - корисний чи ні даний продукт.
Пальмова олія: яка від неї користь і шкода?

Кілька років тому інтернет буквально вибухнув потоком інформації, яка в самих яскравих фарбах описувала всі негативні сторони вживання пальмової олії, але чи все насправді так, як нам подавали у численних передачах і статтях?
Батьківщиною пальмової олії є далека і загадкова Гвінея, одержують даний продукт з особливого сорту пальмових дерев - олійних пальм. З часом, вони поширилися по африканському континенту, що зробило можливим культивувати її і в інших районах, наприклад, в Індонезії та Малайзії.
Самим корисним і цінним вважається олія, що добувається з насіння олійної пальми, його називають пальмоядровим, практично безбарвний, з легким горіховим присмаком, продукт. Найпоширеніше і, більшою мірою доступне, саме пальмова олія - його добувають з м'якоті плодів дерева, у яких може міститися від 20 до 70%!

Так шкоду або користь приносить вживання такого загадкового пальмової олії? Існує чимала кількість міфів і перебільшень з цього приводу, одне з них - пальмова олія не виводиться з організму і відкладається на стінках шлунка і судин як шлаків.
З теорії даного міфу це відбувається тому, що температура плавлення такого масла вище 40°, а, значить, в організмі людини воно не розплавиться і не перетравиться там. Як виявилося, це лише чийсь злий жарт, адже сало і сир - теж не плавляться, справа в тому, що жири в організмі людини перетравлюються зовсім не під дією температури.
Або інша помилкова теорія - пальмова олія заборонено практично в усіх розвинених країнах. Як виявилося, одні лише США споживають близько 15% цього продукту, що й казати про інших. Так, де міф, а де правда? Чому вірити, і чи варто взагалі вживати такий продукт? Спробуємо розібратися.

Вигадка чи правда? Кокосове масло і його складові


Насправді, якщо заглянути глибоко в хімічний склад даного продукту, язик не повертається миттєво назвати його шкідливим чи, ще краще, небезпечним.
Виявляється, в ньому міститься досить розлоге кількість важливого і корисного вітаміну Е, в який входять токотрієноли - дуже рідкісні і досить цінні для людського організму мікроелементи, вони практично не зустрічаються в продуктах рослинного походження, а тут приємний виняток.
Пальмова олія: яка від неї користь і шкода?

Крім цього велика кількість вітаміну Е дозволяє боротися з вільними радикалами, які потрапляють в організм і стають причиною розвитку раку.
Велика кількість вітаміну А - це теж про пальмову олію, його тут міститься у 15 разів більше ніж у моркві або помідорах, саме тому воно має злегка червонуватий колір. Тут же зустрічається вітамін К, який перешкоджає плісняві хрящів, а також відкладення утворень на стінках кровоносних судин, з-за яких можуть утворюватися бляшки і тромби.
Є думка, що пальмова олія ще й непогано сприяє засвоєнню інших вітамінів, а також магнію і кальцію, які так неохоче затримуються в нашому організмі.
До серйозного недоліку такого продукту можна віднести пристойну кількість насичених жирів, які, якщо вживати регулярно і у великих кількостях можуть призводити до серцево-судинних захворювань.

З іншого боку, до складу того ж пальмової олії входять олеїнова і лінолева кислоти, які перешкоджають накопиченню шкідливого холестерину.
Так, що ж виходить? Як і будь-який інший продукт масло пальми може бути корисним, просто, достатньо вживати його в обмежених кількостях? Мабуть так, але даний момент ускладнюється тим, що такого продукту знайшли досить широке застосування: його додають в багато продуктів харчування, наприклад, олію, торти, шоколад, в багато молочні продукти.
Справа в тому, що масло пальми володіє особливою властивістю - воно здатне надовго продовжувати термін зберігання готового продукту, до того ж, його виробництво обходиться значно дешевше інших масел, а отже, собівартість такої продукції досить низька.
Є й інша область застосування - косметологія, багато фірм-виробники активно поглинають даний продукт, додаючи його фактично в кожне засіб. Справа в тому, що воно прекрасно піниться, може служити стабілізатором формули, з-за чого відмінно використовується в миловарінні.
Крім косметології, масло пальми знайшла ще одне цікаве застосування: його додають в дитяче харчування, особливо це відноситься до сумішей, які спеціально створені для дітей молодше року. Таким чином, їм додають коефіцієнт жирності, що робить їх наближеними до натурального материнському молоку.
Плюс до всього, воно додаємо сумішей вітамінів, до того ж збільшується їх термін придатності, що також в плюс, адже дуже погано, якщо маленькій дитині раптом попадеться зниклий продукт. Але все-таки захоплюватися такими сумішами не слід, адже, як ми вже й говорили, що в усьому необхідно дотримуватися балансу, а надмірне захоплення може призвести до неприємних наслідків.

І все-таки, шкідливо чи ні?


Виявляється, існує кілька різновидів даного продукту, кожна з яких, найчастіше, використовується в певній області. Наприклад, найціннішим, корисним і нешкідливим вважається червоне пальмове масло, для її отримання використовуються спеціальні щадні технології, за рахунок яких вдається зберегти більшу частину вітамінів і інших корисних речовин.
Пальмова олія: яка від неї користь і шкода?

Зовні таке масло червонувате, має специфічний запах і солодкий смак. Є й інший вид - рафінована олія, його вже важко назвати дуже корисним, воно не має запаху і смаку, що зроблено спеціально для його зручного застосування в харчовій промисловості, у більшості країн є навіть спеціальні Гости, в яких викладені всі вимоги до такого продукту.
Є й третій вид - технічний, його, як раз-таки, використовують у косметичній промисловості: додають в мило, косметику і в багато чого іншого. Більшість корисних властивостей і всіх цінних речовин, природно перебувають у червоному олії, яку і слід купувати, якщо ви хочете спробувати його цілющі властивості на собі.
Природно, технічне масло дешевше інших і навряд чи відрізняється особливою користю, адже якісне червоне олія здатна загоювати ранки і омолоджувати шкіру, надає їй пружності та приємного кольору.
of your page -->

Популярні поради

загрузка...