http://poradumo.pp.ua

Online Журнал-Світ порад.
Головна сторінка

Какапо

Какапо
Однією з найбільш унікальних птахів, які живуть у різних куточках нашої планети, вважається какапо. Посперечатися з цим твердженням досить складно, так як папуга какапо є представником небагатьох видів нелітаючих птахів. Максимум, на що здатна птах - це планування на відстань не більше тридцяти метрів. У процесі еволюції за непотрібністю в переміщеннях на великі відстані какапо втратили можливість підкорювати простори небес.
Унікальні риси, властиві тільки цим папугам:

  • відсутність здатності літати;

  • основна життєдіяльність найбільш активна в нічний час;

  • довгожителі - деякі обличчяни можуть подолати віковий рубіж;

  • мають напрочуд приємним запахом, який дозволяє залучати обличчяни один до одного;

  • велетні - відносяться до найбільшим папугам в світі .


  • Зовнішній вид
    Не можна назвати забарвлення какапо незвичайним. Екзотиці у зовнішньому вигляді птаха мало, виглядають вони зверхньо і важливо. У верхній частині тулуба перемішуються зелені і жовтуваті відтінки, які розбавляються плямами коричневого і чорного кольору. До низу переважає жовтий. Подібна забарвлення дозволяє птахові какапо маскуватися в траві і листі дерев. До речі, незважаючи на те, що ці папуги не вміють літати, вони відмінно лазять по деревах.
    Хвостом какапо або совиний папуга особливо похвалитися не може. В більшості своїй він волочитися за господарем по землі. Звідси і зовнішня потрепанность. Пір'я м'які на диво. З урахуванням того, що на вигляд вони здаються досить жорсткими. Ноги цілком розвинені для пішого пересування, покриті лусочками. Є кігті в кількості чотирьох штук попарно загнуті в різні сторони (два пальці всередину, два пальця назовні).
    Совиним папугою какапо були названі завдяки особливій формі «обличчя» дуже схожою з представниками сімейства сов. В темряві вони орієнтуються за допомогою чутливих волосків, розташованих навколо крючковатого дзьоба.
    Какапо привертає до себе велику увагу не тільки незвичайним способом життя та зовнішнім виглядом, але і нестандартними для багатьох видів папуг розмірами. Самці можуть важити до 4 кілограмів. Граничний вага самок становить близько 2 кілограм. Розмір птиці може досягати до 60 сантиметрів.
    Середовище проживання какапо
    Найбільш густо населяють папуги какапо вологі новозеландські лісу. Протягом дня ховаються в земляних поглибленнях (норах) або гніздах, побудованих серед скель. Як «вдома» нелітаючі птахи какапо можуть використовувати гнилі пні. З настанням темряви виходять шукати їжу. Можуть підійматися на дерева. Вниз спускаються, сплигуючи з розкритими крилами, які замінюють їм парашут. Харчуються какапо на заздалегідь обжитих територіях і дуже рідко їх залишають. Розміри гнізд можуть досягати до 30 сантиметрів у висоту і практично в два рази більше діаметру.
    Раціон папугу какапо
    У природному середовищі існування харчування какапо досить одноманітно:

  • насіння;

  • рослини;

  • ягоди;

  • заболонь (зовнішні молоді шари деревини);

  • пилок.


  • Наявність маленької глотки компенсується потужним дзьобом, яким птах какапо размельчает придатну для себе їжу. Запасливостью ці папуги не відрізняються.
    Какапо
    З'їдають все з'їдене відразу, іноді навіть не зриваючи з гілля. В домашніх умовах їх можна підгодовувати шматочками стиглих фруктів.
    Територію місця прожитку птахів легко визначити. Вони рідко покидають обжиті місця, залишаючи прикметні сліди свого перебування. Стандартні «майданчики» місця проживання какапо можуть досягати від 10 до 100 квадратних метрів.
    На жаль, популяція цих незвичайних птахів різко скорочується. Яйцями нелітаючих папуг ласують різні гризуни, а дорослі обличчяни страждають від куниць і браконьєрів.
    of your page -->

    Популярні поради

    загрузка...