http://poradumo.pp.ua

Online Журнал-Світ порад.
Головна сторінка
» » Вагітність. Рішення психологічних проблем вагітної жінки

Вагітність. Рішення психологічних проблем вагітної жінки

Вагітність. Рішення психологічних проблем вагітної жінки


[b] Перші тижні вагітності [/b] - час революційних змін у фізіології жінки. У цей період обмін речовин материнського організму перебудовується. Нервова система вагітної жінки відрізняється підвищеною чутливістю, психіка нерідко стає нестійкою, легкоранимої, особливо якщо ця вагітність перша.
Поведінка дружини змінюється на очах, і найчастіше саме на очах чоловіка, якому і належить стоїчно терпіти всі капризи, примхи і перепади настрою матері майбутньої дитини.
[b] Чоловік повинен [/b] всіляко розсіювати страхи і тривоги, що супроводжують вагітність дружини. Підкресліть, що вона хороший спеціаліст і її з радістю, після того як закінчиться декретну відпустку, візьмуть на роботу (звичайно, якщо вона цього захоче). Скажіть, що вона чудово виглядає, і зростаючий животик тільки прикрашає її ще більше. І не переставайте твердити, що кращої матері для своєї дитини ви б не знайшли на всьому білому світі.
Коли жінка турбується про протікає вагітності, про дитину, про майбутні пологи, то тут майбутній тато може скористатися медичними відомостями і вже з допомогою лікаря переконати дружину, що вона і малюк отримують найкращу з медичних опек.
Буває, що вагітність породжує в жінці побоювання за свої стосунки з чоловіком. Як їй здається, що відбуваються в її фігурі і характер зміни, що негативно позначаються на почутті любові до неї її чоловіка. Обов'язок чоловіка подвійно проявляти цю любов.
Різні тривоги під час вагітності викликають втому, роздратування. Тут важливо допомогти жінці прийняти свій новий стан і дозволити собі бути вагітною.
[b] Дратівливість [/b] - це сигнал того, що жінці пора розслабитися. Прогуляйтеся зі своєю дружиною по парку, відведіть її в кіно, театр, сходіть в гості або запросіть друзів до себе. Загалом, зробіть життя майбутньої мами емоційно яскраво забарвленою, радісною. Адже якщо добре мамі, добре і малюкові. Але не давайте дружині перевтомлюватися. Слідкуйте за тим, щоб її добовий сон становив мінімум 8-9 а якщо хочеться, то і 10 годин.
[b] За вченням Православної Церкви [/b] і за природним законам жінка, що має в утробі дитини, повинна припинити з чоловіком подружні стосунки. Адже сама природа вчить нас, що, оскільки смо зачаття відбулося, людському єству вже не потрібне з'єднання з протилежною статтю - воно безглуздо. Порушення цього правила може мати самі сумні наслідки для малюка - аж до виверження його з материнського лона.
Дитині повинно подобатися в тілі своєї матері, тут він чудово захищений, отримує все необхідне для розвитку.
Малюкові зовсім не все одно, як і куди він приходить. Сучасні психологи вже давно спростували ідею, що дитина в утробі мами і в: пологах - пасивне істота, що народжується такий собі «чистий аркуш» - пиши собі на ньому, що заманеться.
[b] Під час внутрішньоутробного розвитку у малюка формується не тільки тіло, але також в більшій чи меншій мірі у нього включаються в роботу всі органи почуттів. [/b]
Малюк в материнській утробі чуйно реагує на стан матері. Багато християнки, які виношували дитини, свідчили, що він так чи інакше реагував, коли мати починала молитися; при цьому жінка відчувала, що малюк задоволений. Хоча вагітній жінці за церковними правилами дозволяється послаблення посту, вона повинна бути особливо уважна до свого духовного життя в цей найважливіший для неї період, як можна частіше причащатися Святих Христових Тайн і, звичайно ж, багато молитися.
Митрополит Антоній Сурожський про час вагітності говорить наступне: «Життя дитини починається з того моменту, коли він зароджується. Зрозуміло, на нього ще можна впливати ні розумово, ні в будь-якому безпосередньому сенсі. Але все його буття, його існування, його життя абсолютно переплетені з життям матері. Все, що відбувається з матір'ю, здійснюється з цим зародком або поступово який оформляється в ній дитиною. І тому з моменту, коли жінка вагітна (зрозуміло, і раніше того теж), вона повинна розуміти, що все, що з нею буде відбуватися, буде грати вирішальну роль, мати вирішальне значення для дитини, який заросмся в ній. В цьому відношенні її людська доля, її стосунки з чоловіком, з оточуючими людьми, її реакції радості, любові, гніву, заздрості не можуть не відгукнутися на нього, тому що вони складають одне ціле. І тому вона повинна всіляко поглиблювати своє духовне життя, щоб ні одне гріховне переживання не могло передатися який заросмся суті. Я часто раджу жінкам: з моменту, коли ви вагітні, читайте Євангеліє по-новому, новими очима, очима матері, яка навчається у Христа, як бути дочкою Живого Бога і як навчити свою дитину - вже тепер і особливо в майбутньому - бути дитиною в Царство Боже; і я їм раджу також поглибити своє молитовне життя.
І коли я кажу про молитовне життя, я говорю не про те, щоб мати додатково до вечірнім або ранковими молитвами читала більше число акафістів і т. д., я кажу не про молитвослів'ї, а про молитву в самому істоту: про предстоянии перед Богом і про зустрічі з Богом. Різні відтінки її молитовного життя повинні розвинутися, вирости, заглибитися, тому що одночасно з тим, що відбувається з майбутньою матір'ю, відбувається з дитиною.
Тут грає також роль сповідь вагітної жінки та участь у Святих Тайнах. Сповідь знову-таки не як формально-обов'язкова, а як поступове очищення себе від усього того, що може поранити, зганьбити зачатої дитини. Я думаю, що вагітна жінка повинна причащатися часто, але не просто механічно, не тому, що настав неділю або якийсь святковий день. Вона повинна причащатися якомога частіше, але зі строгою, уважною підготовкою, так що кожен раз, коли вона приходить до Причастя, це було б завершенням якогось хоч невеликої ділянки її духовного шляху очищення серця, розуму і минулого життя».
В одному з своїх листів святитель Феофан Затворник пише: «Бог дає вам мати плід утроби Вітаю! Господь, що дав його, та дасть йому і добрий результат на світ Божий. Без труднощів, звичайно, не буває. Так поклав Бог спочатку вказівка на те, що зробила перша дружина - мати всіх нас. Але і в труднощах є мірою. Господь змилується над вами і так створить ці труднощі, скільки можна, менш чутливими.
Хочете ви заслужити цю пільгу?! Полегшите себе від усіх гріхів. Тепер за необхідності ви часто буваєте в спокої нерухомі І більше маєте часу зайнятися собою і себе оглянути. Огляньте гарненько, як найсуворіший слідчий суддя, - всі несправності потім осудіть, розкайтеся в тому і пожалійте, що воно запущено, потім исповедуйтесь, отримаєте дозвіл і, нарешті, причастіться Святих Христових Тайн. Всім цим ви заслужите зустріти очікувану і бажану пільгу».
[b] Здоров'я дитини закладається ще внутрішньоутробно [/b] . І від того, як майбутня мама носить дитя, багато в чому залежить його здоров'я, в тому числі і психічне.
Багатьом мамам вже в період вагітності доводиться важко через велику кількість рад, нерідко прямо протилежних. Жінки губляться, не знаючи, хто правий, і часто вирішують «плисти за течією », перекладаючи відповідальність на інших. Від православних матусь можна почути: «Як Бог влаштує!» Тільки каже ця фраза іноді не про смирення, а про гру в нього, а в глибині - про інфантильність і, як наслідок, безвідповідальності. Така, на жаль, надзвичайно поширена ситуація говорить про підсвідомому небажання, неготовність бути батьками, відповідати за своїх дітей.
Як вважає православний лікар Костянтин Зорін, повитухи спираючись на народний тисячолітній досвід, навчали жінку правильної поведінки після зачаття. Вони радили їй бути спокійною, не сваритися з оточуючими, більше гуляти на свіжому повітрі, споглядати красиві види природи, вчитися співати колискові пісні. Ці нехитрі рекомендації допомагають запобігти у дитину виникнення різних психологічних комплексів та обличчястісних проблем, а також ряду тілесних і душевних захворювань.
Буває, що вагітна жінка з-за особливостей свого становища не знаходить сил для виконання, наприклад, навіть звичного молитовного правила. Субота для людини, а не людина для суботи (Мк 227), - визначив Спаситель. Примус себе до читання всіх молитов, що значаться в молитвослове, навряд чи піде на користь і самої матусі та її оточенню. Але вже якщо ви вирішили скоротити свій правило, не потрібно забувати попередження святителя Феофана, дане за схожим приводу: «Розміряйте свої сили, але не давайте собі занадто багато волі. А те, послаблюючи собі більше і більше, як би зовсім не залишитися без молитви». Це питання краще обговорити зі своїм духівником. Короткі серцеві звернення до Спасителя, Богородиці, улюбленим святим легкоисполними і іноді можуть заповнити нестачу сил і часу на більш серйозні молитовні труди. Дуже добре, якщо вагітній жінці вдається часто причащатися - в свою міру. Іноді жінку переповнюють така радість, таке умиротворення, що важко викликати в собі покаянний настрій. Це цілком природно. Вона знову поринає в дитяче сприйняття і смиться на світ очима свого малюка. У цьому випадку можна згадати пораду Апостола Якова: злостраждет чи хто з вас, нехай молиться. Веселий хто, хай співає псалми (Іак, 513). Радісне умиротворений стан серця легко виражає себе в подяці Творцеві за нове життя під вашим серцем. Паїсій Святогорець пише: «Виховання дитини починається з вагітності. Якщо носить в утробі мати хвилюється і засмучується, то зародок в її утробі теж турбується. А якщо мати молиться і живе духовно, то немовля в її утробі освячується. Тому жінка, яка будучи вагітною, повинна творити Ісусову молитву, читати щось з Євангелія, співати церковні пісні, не тривожитися душею. Але і близькі теж повинні бути уважними, щоб не засмучувати її».
Як ще батьки можуть проявити свою любов до зростаючого в утробі немовляті? Все більше прихильників знаходить теорія, що дитина сприймає все, що відбувається навколо, через маму. А значить, з ним можна спілкуватися з того самого моменту, як стало відомо, що «вас вже троє». У будь-якому випадку приємно послухати улюблену музику, прогулятися з чоловіком замість того, щоб сидіти перед телевізором. Подорожі та походи у гості, відвідування театрів, музеїв, поїздки на лоно природи - скільки радості можна подарувати собі «на законних підставах»!
Протоієрей Валеріан Кречетов пише: «Коли мати в положенні, їй треба частіше причащатися, якщо є можливість, соборуватися і читати побожні книжки. Тому що все відкладається у дитини ще в утробі матері, вже там закладається його майбутній характер. Тепер вже спохватилися, стали говорити про те, що, виявляється, у немовляти до трьох років засвоюється половина життєвої інформації. Все це часто упускається, взагалі не думається про це, а потім доводиться багато виправляти».
Як радить К. В. Зорін, оскільки перші контакти зі звуком накладають серйозний відбиток на все життя людини, до вибору мелодій слід підходити виважено. Вагітним рекомендується слухати приємні, заспокійливі мелодії. Їх періодичне звучання закладає у дитини добрі музичні здібності і переваги. Малюк розпізнає вірші та пісні, «почуті» їм в утробі. Причому вони швидко знімають його емоційну напругу. Звичайно, не треба перебільшувати і влаштовувати свого роду «концерти за заявками ембріона». Однак необхідно пам'ятати, що музика, що викликає у матері радість та спокій, відчуття краси, гармонії і затишку, передає той же емоційний настрій її дитині.
Митрополит Антоній Сурожський каже: «В процесі формування дитини в утробі матері він може сприймати те, що відбувається не тільки з нею, але і навколо неї. До нього доходять звуки, тремтіння повітря, він робиться через свою матір частиною навколишнього середовища. Тому церковні наставники радять матері молитися, але молитися не формально, не просто вимовляти молитви, не молитвословить, а спілкуватися з Богом, ділитися з Ним усією своєю радістю, всім своїм трепетом, дати Богові діяти в ній. Можна молитися вголос, тому що звук цієї молитви незрозумілим чином доходить до зародка, до поступово формується дитини. Якщо молитва вимовляється побожно, тихо, вдумливо, ця дитина вже долучається до таємниці материнської молитви. Це смовижно! А коли дитина народиться, то необхідно продовжувати молитися над ним, над колискою, співати йому пісні церковні, молитися церковними словами, коли він ще слів не розуміє, але через звук голосу може сприйняти молитовну налаштованість і через неї ожити до молитви, до області прилучення до Бога».
[b] Майбутня мама повинна по можливості уникати [/b] стреси, надмірне хвилювання, не давати волі негативним емоціям, уникати, навіть викреслити зі свого життя цього періоду всі страхи, ревнощі, злість, гнів; це все завдає непоправної шкоди плоду і його формується психіці; всі повинні охороняти психічний спокій матері і її дитини; мама повинна говорити собі: у мене немає душевних болів, є тільки душевні радості. Звичайно, допоможе в цьому і молитва, і надія на Бога.
[b] Зовсім не дозволені [/b] у період чревоношения лайка, лайка, блудні думки, всілякі потворні прояви пристрастей. Мати, непристойно веде себе під час вагітності, на жаль, вже розтліває своє поки ще нерожденное дитя. Все це повинні пам'ятати батько і інші навколишні вагітну жінку люди.
[b] А якщо вагітна жінка все-таки змушена терпіти якісь скорботи чи образи? [/b] Навіть тоді вона повинна докладати всіх зусиль, щоб утримуватися від надмірних переживань, твердо пам'ятаючи: Господу завгодно, щоб вона зберігала і оберігала дитя в своєму череві. Надмірна материнська скорбота може спровокувати викидень, і матір, щоб її не спіткало таке нещастя, повинна постійно вдаватися до Божої допомоги, до заступництва Божої Матері і святих угодників, у них шукаючи розради. Бо неможливе людині можливо Господу, і, стало бути, Божа благодать зможе заповнити те, на що вже бракує немічних людських сил.
Митрополит Антоній Сурожський стверджує: «Я тільки одне знаю: над дитиною треба молитися. Вагітна жінка повинна молитися, має сповідатися, причащатися, тому що все, що з нею трапляється, трапляється з дитиною, якого вона чекає».
«Важливу роль в допологовому вихованні відіграє також добра внутрісімейна атмосфера. Любов і турботу про чоловіка вагітної дружини можна назвати в числі головних чинників формування у майбутньої дитини відчуття щастя. Воно передається через впевненість і спокій матері. Тому, незважаючи на зайнятість, батьки обов'язково повинні знайти час для «побачення» зі своїм чадом, для довірчого і ласкавого спілкування з ним. Вони розкажуть дитині про те, з яким нетерпінням і радістю чекають його появи на світло, яким здоровим і сильним хочуть його бачити. Свідомі зусилля окупляться батьків сторицею: додадуть малюкові фортеці і сил», - вважає К. В. Зорін.
Старець Паїсій Святогорець каже: «Пам'ятайте, що своїм духовним світом ви і ваш чоловік) творіть духовний світ свого майбутнього дитини. Саме тому під час вагітності, якщо мама віруюча, то вона повинна як можна частіше сповідатися і причащатися. Невіруючим ж батькам залишається порекомендувати навчитися прощати собі і ближнім, не дратуватися, помиритися з тими, кого скривдили, або з кривдниками. Не носите в собі вантаж образи, злості, мстивості - пам'ятайте, що вони важким тягарем ляжуть на душу вашої дитини, искривив його психіку.
[b] Розмовляйте щодня зі своїм майбутнім дитиною [/b] про все, що відбувається навколо вас, заспокоюйте дитини, вселяє надію на неминучу перемогу добра над злом; і ви можете сподіватися, що у вас народиться здоровий, розумний, спокійний, витривалий і люблячий вас дитина».

Поради майбутнім батькам


Папи, не чекайте години фізичної появи дитини на світ. Він вже є, він росте, дихає, у нього є маленьке серце, мозок, він ваш, любіть її, бережіть його, будьте його покровителем, говорите йому про свою любов. Не шкодуйте часу на спілкування з вашим малюком, розмовляйте з ним, частіше погладжуйте живіт мами; і що смно: тільки наросмшись, почувши голос батька, дитина починає виражати свою радість, так як він дізнається рідної людини. Ставтеся з ніжністю і увагою до своєї дружини, яка готується стати матір'ю, бо її тривоги, переживання, образи можуть позначитися на фізичному та психічному здоров'ї дитини. Мама, її животик, - це перший будинок, перша колиска, де закладається нова життя, де вже починають формуватися основні риси характеру нової людини; тому так важливо захистити дитину від горя і образ - їх вистачить у житті і після народження.
Тому приводу православний лікар К. В. Зорін говорить, що якщо під час вагітності батько регулярно «розмовляє» з плодом, то відразу після пологів дитина впізнає її голос. Подібні факти неодноразово згадувалися в пресі. Ведуча однієї з телевізійних програм поділилася чудовим свідченням. Вона і її чоловік перебували на різних континентах - в Москві і Нью-Йорку. Щодня батько «розмовляв» з плодом по телефону: трубка була прикладена до живота матері. Жінка не знала, що саме тато шепотів дитинці. Але вперше побачивши батька, дочка смилася на нього так, ніби вони давно знайомі.

Любите поки ще не народженої дитини


Досвід показує, що прихильність і симпатія до ще не народженій дитині - кращі спобличчя охорони його здоров'я. Важко переоцінити вплив цього доброзичливого ставлення. Воно не обмежується внутрішньоутробним періодом і значною мірою визначає характер майбутніх контактів з дитиною. Все, що станеться в майбутньому, буде накладатися на пережите ним до появи на світ.
Часом єднальна нитка любові зберігається все життя і не переривається в критичних ситуаціях, наприклад, в перехідному віці. Дорослішаючи, підліток стає йоржистим і некерованим. До нього «не достукаєшся» через слова, вмовляння і нотації. Але на підсвідомому рівні його серце продовжує знаходитися у владі тієї любові, яка милувала його ще до народження. І він відповість на неї взаємною любов'ю.
Тато і мама повинні любити своє дитя, бо ця [b] любов [/b] - потужний фактор захисту як душевного, так і тілесного здоров'я дитини, здатний захистити його від шкідливих впливів навіть у дуже важких ситуаціях.
Досвід багатьох поколінь показав, хоча сучасна наука ще не знає всіх механізмів того, як це відбувається, що якщо мати думає про тих рисах характеру, які вона хотіла б бачити в дитині, спрямовує думку на такі людські якості, як доброта, правда, краса, чесність, працьовитість; якщо мама сама собі розповідає мудрі народні казки, співає колискові, то дитя вловлює і запам'ятовує цю інформацію на все життя.
З життя святих і зі Святого Письма відомо, що і в утробі матері діти здатні відчувати присутність Божу. Згадаймо св. Іоанна Предтечу, який прокинувся в утробі матері, коли відчув присутність воплоченого Господа. У житії Преподобного Сергія Радонезького читаємо, що він тричі вигукнув з утроби матері в найбільш важливі моменти Божественної літургії.
[b] Враження, [/b] які отримує дитина ще під час внутрішньоутробного розвитку, в значній мірі впливають на його фізичне, душевне і навіть духовний стан. Непогано з увагою ставитися до рекомендацій лікарів про здорове харчування під час вагітності. Проте однієї турботи про здоров'я недостатньо. Щоб народилося духовна істота, батьки, особливо мати, повинні невпинно молитися за свою дитину під час вагітності, визнаючи тим самим, що це настільки ж чадо Боже, як і їх. Багато в чому визначають ту атмосферу, в якій відбувається розвиток дитини, материнські думки і почуття. Її серце має виливати любов і бути виконане очікування і [b] молитви [/b] за її нового немовляти.
of your page -->

Популярні поради

загрузка...