http://poradumo.pp.ua

Online Журнал-Світ порад.
Головна сторінка
» » Ефірне масло лаванди і способи його застосування

Ефірне масло лаванди і способи його застосування

Невеликі гілочки з бузковими квіточками, схожі на колоски, наші мами і бабусі розкладали у шафах з одягом, вони оберігали її від різних шкідників, зокрема від молі , яка могла добряче попсувати речі з натуральних матеріалів.
Це і була лаванда - невеликий напівчагарник, який володіє приємним запахом і має довгастий вид стебел з фіолетовими квіточками на кінцях.
Ефірне масло лаванди і спобличчя його застосування

Виявляється, крім магічного обряду в шафі, лаванда має дуже широкий спектр застосування, її активно використовують лікарської промисловості, а завдяки ніжному запаху і багатому запасу корисних речовин, які активно використовують у парфумерній та косметичній промисловості, а також в деяких кухнях світу.
І це, не кажучи вже про те, що квітучі лавандові поля - неймовірно красиве і естетично задовольняє видовище, яке стало предметом захоплення і творчих втілень багатьох художників і фотографів світу.
Основний і цінний продукт, який виготовляють шляхом промислової переробки свіжих квітів лаванди, вважається одним із самих популярних і шанованих ефірних олій у всьому світі.
Основна область застосування - парфумерія та косметологія, крім цього, його активно використовують у лікувальних цілях, адже воно дійсно є прекрасним лікарським засобом від багатьох недуг, яких саме, поговоримо трохи пізніше.
Ефірне масло лаванди і спобличчя його застосування

Крім ефірної олії, використовуються і самі стеблинки, квіти і листя такої рослини, найчастіше, його попередньо висушують в темному і добре провітрюваному приміщенні, а вже потім готують різні настої, відвари й цілющі чаї.
Батьківщиною такого красивого і корисного рослини вважається Середземномор'ї, де в дикорослому вигляді його можна зустріти і сьогодні. Першими про корисні властивості лаванди дізналися стародавні римляни, які активно додавали її в ванну перед купанням, по суті, звідки і походить назва, адже «lava» перекладається «мити».
На території пострадянського простору, лаванда з'явилася лише в середині XIX століття, поступово отримавши статус промислової культури. Сьогодні лаванда культивується на території Франції, Середньої Азії, Югославії, в Криму та інших регіонах.

Лікарські форми рослини


Період цвітіння лаванди - з початку червня по кінець серпня, тобто повністю все літо, і приступати до лікарського збору можна з перших тижнів, але тільки з ранку, коли квіточки тільки почнуть розпускатися.
Суцвіття акуратно зрізують, збирають в невеликі пучки і вивішують сушитися, а щоб лаванда не втратила свій характерний приємний колір, приміщення для цих цілей повинно бути обов'язково темний.
Ефірне масло лаванди і спобличчя його застосування

Наприклад, в Австрії, до періоду цвітіння, здійснюють збір листя лаванди, а потім активно використовують в лікарських цілях, наприклад, як заспокійливий або протизапальний засіб.
Слід пам'ятати, що лаванда і її ефірні масла - сильнодіючі засоби, тому з їх використанням потрібно бути обережними.

Що цікаво, для того щоб порадувати себе таким рослиною, зовсім необов'язково їхати у французький Прованс або гірський Крим, досить виростити лаванду у власному саду чи городі.
Найпростіший варіант вирощування - посадити кущик, куплений в магазині, але найцікавіший - виростити лаванду з насіння. Домашня лаванда - завжди під боком у свіжому вигляді, її легко заготовляти на зиму, щоб потім активно користуватися її потужним набором цінних і корисних властивостей. До речі, про них.

Лікувальні властивості та їх застосування


По суті, лаванда - дуже потужна рослина, з її допомогою можна позбутися від багатьох серйозних недуг, наприклад, простенький відвар зі свіжих гілочок лаванди відмінно допомагає при простудних захворюваннях, він надає заспокійливу і антисептичну дію, а також зменшує силу спазмолітичних реакцій.
Враховуючи прекрасне заспокійливу дію таких кольорів, її активно застосовують при безсонні , неврозах, а також при висипаннях на шкірному покриві, які пов'язані з нервовими переживаннями.
Ефірне масло лаванди і спобличчя його застосування

Вона володіє ще одним, вельми цікавим властивістю, вона здатна викликати бурхливу реакцію у емоційного стану людини, впливаючи на центральну нервову систему в цілому, вона допомагає сконцентруватися, прийти до вирішення важливого питання, а також створити всередині людини відчуття спокою й умиротворення.
Крім цього, лавандове масло володіє відмінним загоюючою властивістю: його застосовують при лікуванні опіків, відкритих ран, забитих місць, синців, також воно допомагає знизити больові відчуття і зменшити ймовірність спазмів.
Стеблинки, масло і квітки лаванди використовують для прийняття ванн, що не тільки сприяє приємному аромату, але і лікувального ефекту: шкіра підтягується і стає більш пружною, якщо є якісь рани або забиття, то вони швидше загоюються.
Крім цього, лаванду застосовують для лікування педикульозу, шкірних екзем, виразок на ногах і руках, а також в якості додаткового засобу при лікуванні укусів різних комах, змій.
Також лаванду активно використовують при шлункових проблеми, особливо успішно при дискомфорті і спазмах, вона відчиняє закупорену селезінку, а також прогріває шлунок у разі нестачі його зігрівання.

Лаванда в парфумерії та косметології


Багатьом відомо, що лавандова олія є невід'ємною частиною парфумерної промисловості, завдяки своїй унікальній властивості - чудово поєднуватися і взаємодіяти з іншими маслами - його активно використовують в парфумерії та миловарній промисловості.
Наприклад, квітки лаванди часто використовуються в догляді за шкірою обличчя: вони здатні допомогти у вирішенні багатьох специфічних шкірних проблем, наприклад, при вуграх, проблемній шкірі, різних шелушениях і подразненнях шкірного покриву.
Вона відмінно підходить для догляду за проблемною та чутливою шкірою, саме тому вона рекомендована в якості важливого інгредієнта домашніх масок при лікуванні вугрів, прищів та інших гнійних запаленнях.
Ефірне масло лаванди і спобличчя його застосування

Ця рослина є відмінним засобом для волосся, особливо, якщо вас мучать проблеми їх випадання, лупа, слабкість і відсутність здорового блиску в локонах. Найпростіше - додати ефірне масло в шампунь або бальзам для волосся, при регулярному його використанні волосяний покрив зміцнитися, придбає красивий блиск і здоровий блиск.
Крім волосся і шкіри обличчя, лавандова олія чудово підходить для догляду за шкірою рук і ніг, досить додати кілька крапель в магазинний крем, але обережно, переборщувати не варто. Завдяки таким добавок, шкіра набуває колишню пружність, здоровий колір, позбавляється від дрібних зморшок і складок, стає м'якою і еластичною.
Масло лаванди, завдяки своїм потужним регенеруючі властивостями, відмінно підходить в якості засоби після засмаги, воно може стати справжнім порятунком для обгорілих на сонечку частин тіла.
of your page -->

Популярні поради

загрузка...