http://poradumo.pp.ua

Online Журнал-Світ порад.
Головна сторінка
» » Пропіленгліколь - що це таке? Хімічні властивості, застосування

Пропіленгліколь - що це таке? Хімічні властивості, застосування

Одним з найпоширеніших в косметичної, парфумерної, харчової промисловості, а також технічній сфері є органічна речовина, що відноситься до спиртів. Його назва - пропіленгліколь. Що це таке? Розглянемо властивості, будова молекули і області використання даного з'єднання в ході статті.

Пропіленгліколь - що це таке? Хімічні властивості, застосування

Пропіленгліколь - що це таке?

Цей двоатомний спирт люди почали використовувати відразу, як тільки з'ясували, якими корисними і важливими властивостями він володіє. Зовні він мало чим відрізняється від етанолу або гліцерину, адже також є прозорою рідиною. Правда, в'язкість його вище, ніж у етанолу, але нижче, ніж у гліцерину. По своїй токсичності він сильно поступається найближчого сусіда по гомологічного ряду - этиленгликолю.




Якщо этандиол - це сильна отрута, то пропіленгліколь - ні. Використання даного речовини засноване на його фізичних та хімічних властивостях. Якщо ж коротко охарактеризувати основні галузі, в яких є пропіленгліколь, застосування буде виражатися декількома галузями господарства.

  • Хімічна промисловість.
  • Авіаційне й автомобільне будівництво.
  • Нафтогазова галузь.
  • Лакофарбова промисловість.
  • Косметична та парфумерна галузь.
  • Харчове виробництво.
  • Технічна сфера діяльності.
  • Медицина.
  • Очевидно, що розглянута нами речовина є цінним хімічним сировиною і важливим для нормального виробництва і функціонування різних структур. Саме тому виробництво даного продукту обчислюється тоннами щорічно. Його експорт та імпорт між країнами також здійснюється досить активно. Практично кожна сфера діяльності і виробництва зачіпає можливість використання такої речовини, як пропіленгліколь. Що це таке? Яке його хімічну будову, формули і властивості? Будемо розбиратися далі.




    Формула і склад молекули

    Існує кілька варіантів формул, за допомогою яких можна відобразити не тільки якісний і кількісний склад молекули, але і порядок з'єднання атомів у ній, тобто будова речовини.

  • Молекулярна, або емпірична. За даною формулою можна судити про склад з'єднання. Пропіленгліколь буде виглядати, як З 3 Н 8 Про 2 . Але такий запис не дасть змоги спрогнозувати властивості речовини, адже порядок з'єднання атомів невідомий.
  • Скорочена структурна формула. У цьому випадку пропіленгліколь складу має такий же, однак формула може мати два види: 12 - пропандиол СН 2 ВІН-СНОН-СН 3 і 13-пропандиол СН 2 ВІН-СН 2 -СН 2 ВІН. Положення функціональної групи впливає на хімічну активність речовини. Між собою обидві структури - ізомери.
  • Повна структурна формула. Вона показує кожну зв'язок в молекулі, включаючи з'єднання між вуглецем і воднем. У пропіленгліколі всі зв'язки одинарні, сигма-типу, тому зображати повну структуру сенсу не має.
  • Як проста речовина пропіленгліколь - рідина, яка являє собою рацемічну суміш з двох оптичних ізомерних структур. Це пояснюється асиметричним атомом вуглецю в складі ланцюга. Тому один обертає площину поляризації світла вправо, інший ліворуч. Однак на властивості даної речовини в цілому це практично ніяк не позначається.


    Пропіленгліколь - що це таке? Хімічні властивості, застосування

    Фізичні властивості речовини

    З точки зору фізичних параметрів, 100 % пропіленгліколь володіє наступними характеристиками.

  • Безбарвна рідина, густа, в'язка, володіє середнім значенням щільності.
  • Солодкувата На смак, запах специфічний.
  • Є гарним розчинником для представників практично всіх класів речовин.
  • Сам пропіленгліколь розчиняється у воді і спирті, погано - в бензолі і ефірі.
  • Температура кипіння - 455 0 При звичайному тиску. При підвищенні тиску показник зростає.
  • Має високу ступінь гігроскопічності.
  • Виявляє низьку корозійну здатність.
  • Подібні фізичні властивості і визначають основні області застосування даної речовини. Адже пропандиол здатний зм'якшувати тверді середовища, поглинати вологу повітря і пов'язувати її, знижувати температуру речовин, диспергировать навколишні з'єднання. Тому і використовується він і в харчовій промисловості.

    Пропіленгліколь - що це таке? Хімічні властивості, застосування

    Хімічні властивості

    З точки зору хімічної активності, 13-пропіленгліколь є більш реакционноспособным ізомером. До того ж саме він здатний полімеризовані. В загалом можна виділити кілька основних реакцій, які здатний вступати даний двоатомний спирт.

  • Етерифікація. З органічними і неорганічними кислотами взаємодіє з утворенням складних ефірів.
  • При реакції з лугами дає гликоляты, теж саме відбувається при взаємодії з лужними металами.
  • Здатний до дегідратації з утворенням альдегідів, аллиловых спиртів, диметилдиоксанов та інших продуктів.
  • Реакції дегідрування призводять до утворення ацетолов, альдегідів, кислот.
  • Окислення супроводжується формуванням молекул ацетону, пропіонової альдегіду, молочної кислоти, формальдегіду та інших сполук.
  • Використання цієї речовини в промисловості вважається безпечним для навколишнього середовища. Адже в результаті ступеневої розпаду молекули утворюється просто вода і діоксид вуглецю. Процес відбувається так:

    • пропіленгліколь;
    • молочна кислота;
    • ПВК (піровиноградна кислота);
    • вода;
    • вуглекислий газ.

    Саме тому вважається можливим використовувати це з'єднання в різних цілях: як технічних, так і харчових і косметичних.


    Пропіленгліколь - що це таке? Хімічні властивості, застосування

    Токсичність і вплив на організм

    Пропіленгліколь - що це таке з точки зору впливу на організм людини? Численні дослідження та експерименти показали, що прямого негативного впливу на живі тканини і органи дане з'єднання не надає. Не викликає роздратування і почервоніння шкірних покривів, не накопичується в печінці і нирках, так як розпадається ще по дорозі до них.

    Експерименти на мишах, які вживали щодня пропіленгліколь, довели, що він ніяк не позначається на здоров'ї і житті живих істот. Однак, якщо довгий час використовувати продукти та препарати, що містять велику кількість цієї речовини, можуть постраждати нирки, їх робота буде порушена цілісність. Але для цього слід вживати велику кількість практично чистого 100 % пропіленгліколю, що, звичайно, неможливо.

    Тому застосування цього спирту косметичної, парфумерної і харчової промисловості допускається по всім правилам та нормам. Єдине негативний вплив він може здійснювати на тих людей, які страждають шкірними захворюваннями, дерматитами, екземами і складними формами алергії. У цьому випадку не рекомендується використовувати креми, мазі, шампуні та інші засоби, що містять цю речовину.

    Пропіленгліколь - що це таке? Хімічні властивості, застосування

    Виробництво в промисловості

    Хімічні властивості пропіленгліколю дозволяють отримувати його з оксиду пропілену при певних температурних умовах (близько 200 0 С) і тиск (16 МПа). При цьому продуктами є відразу три речовини:

    • пропіленгліколь;
    • діпропіленгліколь;
    • трипропиленгликоль.

    Для подальшої обробки і розподілу застосовують метод ректифицирования на спеціальній колоні. Готовий продукт володіє високим значенням чистоти (99 %), тому відразу готовий до використання. Харчової пропіленгліколь проходить додаткову обробку, його термін зберігання досягає двох років.

    Використання як антифризу

    В першу чергу цей спирт використовується в промисловості як теплоносій. Пропіленгліколь можна використовувати в теплоустановках в інтервалі температур від -40 0 С до +108 0 С. При цьому його низька корозійна здатність дозволяє зберігати обладнання. Тому пропандиол застосовують для:

    • систем опалення;
    • кондиціонування всіх видів будівель;
    • вентиляції;
    • охолодження харчових продуктів.

    Пропіленгліколь - що це таке? Хімічні властивості, застосування

    Застосування в косметології

    Здатність даної речовини вловлювати і зв'язувати воду, диспергировать, покращувати консистенцію, проводити молекули запаху лежить в основі використання його в косметичних і парфумерних виробництвах. До того ж низька хімічна активність і безпеку з точки зору екології, медицини також визначають вибір саме цього компонента при створенні кремів, шампунів, паст, мазей та інших продуктів.

    Існує багато організацій, які пропонують купити пропіленгліколь. Ціна залежить від концентрації продукту і від обсягу замовлення. Коливається в межах від 150 до 170 рублів за кілограм.

    Пропіленгліколь - що це таке? Хімічні властивості, застосування

    Використання в харчовій промисловості

    У харчовій галузі пропіленгліколь відомий, як Е1520. Він входить до складу багатьох продуктів, що мають пастоподібну, кремоподібну консистенцію, а також твердих кондитерських виробів. Його роль - диспергування, пом'якшення, охолодження, консервування.

    of your page -->

    Популярні поради

    загрузка...