http://poradumo.pp.ua

Online Журнал-Світ порад.
Головна сторінка

Як просити допомоги у Бога?

Як просити допомоги у Бога?
Людські цивілізації завжди поклонялися богам. Одному або кільком, але неодмінно всесильним. Як правило, всі божества, створені людською уявою, мали і мають владним характером, а їх відношення до людини залежить не тільки від його поведінки, але і від настрою самих богів. Ось чому шукати допомоги в бога, надіятися на його розташування - це найдавніша загальнолюдська традиція, яка увійшла в неусвідомлену звичку. І хоча, розуміючи ілюзорність цих надій, народна мудрість заповіла нам, сподіваючись на Бога, не зівай і самим, прагнення до захисту та покровительства понад збереглося в нашій підсвідомості навіть сьогодні, у вік наукових експериментів і технічних досягнень. Між іншим, саме цей когнітивний прогрес не лише не спростував, але і підтверсм припущення про існування якоїсь вищої сили, здатної впливати на те, що відбувається у фізичному світі. І зміцнив віру тих людей, для яких віра в божественну підтримку завжди була незаперечною. Тисячоліттями вони звертали свої прохання до Всевишнього і отримували відповідь у вигляді символічних підказок, духовного прозріння і навіть відчутної допомоги. Пояснити механізм дії цього процесу з фізики та психологи не можуть навіть сьогодні, при сучасному рівні розвитку науки. А люди, які знають, як просити допомоги у Бога, з добродушною готовністю освічують вчених мужів.

Як і навіщо звертатися до Бога
Для звернення до Всевишнього існує основний спосіб, єдиний для всіх релігій і культур - це молитва. Вона починається з внутрішнього монологу-звернення до вищих сил і набуває словесне вираження, озвучене або проговоренное в розумі. Форм, як і цілей молитви може бути безліч, але більшість з них строго регламентовані і приведені у відповідність традицій того чи іншого віросповідання. І, якщо сприймати молитву суто як засіб звернення до Бога, зв'язку та з'єднання з ним, то цілком справедливо вважати її результатом еволюції магічних заклинань і спілкування з божествами.

Тим не менш, незважаючи на давність такої форми звернення до Всевишнього, далеко не всі люди, щиро віруючі в божественні сили і навіть відвідують церкву, вміють молитися правильно. І справа навіть не в тому, що, почувши «неправильну» молитву, Бог образиться або розгнівається. А в тому, що певні формулювання і мовні формули дозволяють найкращим чином сконцентруватися самому молящемуся людині, зібрати воєдино його розумові та емоційні зусилля і спрямувати їх енергію саме так, щоб отримати бажані відгук. Століттями опрацьовувалися такі мовні конструкції, підпорядковані цій меті.

Таким чином, молитва - це, насамперед, внутрішнє бажання і віра, і тільки потім - вираження цих відчуттів в слова і вчинки. Це прагнення душі, підтримуване розумом. А на практиці це звернення приймає різні форми, залежно від релігійного контексту, ситуації та обличчястості віруючого:
  1. Суспільні чи обличчясті, в залежності від того, підносяться вони на літургії у храмі, за участю багатьох парафіян, коли слова звернення до Бога звучать з вуст священнослужителя, або читаються людиною наодинці, без сторонньої допомоги.
    Як просити допомоги у Бога?




    Словесні або уявні, в залежності від того, вимовляються слова молитви в голос (голосно, тихо або зовсім пошепки), або в уяві, читаються внутрішнім голосом, лунають у голові віруючого.




    Прохальні, подячні або хвалебні, в залежності від їх змісту і цілей людини, що молиться. Причому сучасні психологи і соціологи вважають, що всі релігії створювалися саме з метою прохання і отримання. А церква дотримується іншої думки: на перше місце, принаймні офіційно, ставить хвалебні молитви, потім - подяки, і лише в останню чергу дозволяє парафіянам звертатися до Бога за допомогою.


    Будь-яка теорія суха і безплідна без практики. Особливо та, що описує такі тонкі душевні пориви, як звернення до Бога. Тому і молитви, при всій їх стрункості, викладеної в молитвословах і контрольованої служителями церкви, були і залишаться явищем суто обличчястих, навіть інтимних. А тому ніхто не має право заборонити або обмежити ваші моління в тій формі, яка ближче, комфортніше і продуктивніше саме для вас.

    Як правильно молити Бога про допомогу
    Щира, що йде з глибини душі молитва дійсно володіє чудодійною силою. Релігійні люди називають це божественною присутністю, психологи-практики - візуалізацією і реалізацією. Але, як би там не було, для того, щоб цей механізм спрацював, молитися потрібно за певними правилами. Вони дуже схематичні і швидше направляють силу думки, ніж дають конкретні інструкції. Спираючись на них, ви зможете переконатися, чи правильно ви молилися до сьогоднішнього дня і, в разі необхідності, відкоригувати свою манеру звертання до Бога:
    1. Справжня молитва починається з внутрішнього відчуття потреби у спілкуванні з Богом. Ви можете випробувати це почуття в будь-який момент: під час переживання життєвих негараздів або при повному благополуччі. Головне не ігнорувати своє бажання і відчути його повністю.




      Другою важливою умовою звернення до Бога та/або прохання про допомогу є наявність віри. Бог не стане допомагати тому, хто сумнівається в його існуванні. Але це не означає, що ви не отримаєте підтримку. Адже бог приймає безліч облич і при цьому єдиний для всіх. Той образ, в якому він є на іконах, не схожий на форму сприйняття скептиків і вчених. Вони розуміють Бога як осередок тонких матерій і в силу цього розуміння отримують відгук. Вам теж не обов'язково бути парафіянином певної церкви, щоб мати в душі власне уявлення про Бога, чиєї турботи ви довіряєте і в чию силу вірите.




      В залежності від того, який Бог живе у вашій внутрішнього Всесвіту, створіть умови для молитви. Прийдіть в храм під час служби або в будь який інший час, запаліть свічку вдома і станьте навпроти ікони чи усамітніться в тихій кімнаті і закрийте очі. Все це лише зовнішній антураж, який, тим не менш, дозволяє налаштуватися на потрібний лад, залишити в стороні всю мирську суєту і, усвідомивши важливість моменту, сконцентруватися на молитві. Йоги, перш ніж з'єднатися думками з вищою силою, приймають позу Лотоса або роблять асани, західні релігії наказують пост. Але навіть молитва, промовлена вами подумки під час поїздки на роботу в метро, має силу. Шлях вашої свідомості до Бога та його допомогу не залежать від інтер'єру або глибини підземелля - але безпосередньо пов'язані з вашим внутрішнім настроєм на молитву.




      Перш, ніж просити допомоги у Бога, подякуйте його. Вам напевно є за що сказати йому «спасибі»: за гарне самопочуття, за новий день, за мир у стані і вашій родині. Не уподібнюйтеся розпещеним дітям, які тільки й роблять, що вимагають у батьків задовольняти їхні капризи. Зверніть до Творця свою подяку. Вона допоможе почати монолог і створить правильний настрій, просочене повагою і смиренністю.




      Після подяки попросіть у Бога прощення за свої гріхи. Не намагайтеся ухилятися або приховувати частину з них. Говорячи Богом, ви відкриваєте йому свою душу і впускаєте його в неї, тобто всі ваші провини йому очевидні. Краще щиро очистіть совість покаянням і заслужити Його прихильність і власний спокій. Пообіцяйте собі і Йому не повторювати колишніх помилок.




      Звертатися до Бога ви можете так, яким бачите і відчуваєте його. Найчастіше християнські молитви називають його «Боже» і/або «Господи», і, можливо, вам теж буде комфортно називати його так.
      Як просити допомоги у Бога?




      Під час молитви ваша справа має перебувати в такому положенні, яке дозволить вам повністю забути про нього. У церкві більшість людей просять Бога про допомогу стоячи, деякі сидячи або приклонивши коліна. На цей рахунок священнослужителі радять: «молитва сидячого людини, яка думає про Бога, краще молитви стоїть людини, яка думає про своїх ногах». Сенс, вам ймовірно, зрозумілий: орієнтуйтеся на власні сили, стан здоров'я і звички, щоб максимально зосередитися саме на спілкуванні з Господом.




      Заспокойте своє дихання, робіть глибокі розмірені вдихи і видихи. Перед початком звернення до Бога вдихніть на повні груди і починайте розмову з ним.




      Сконцентруйтеся на одному, найбільш важливому бажання, і просіть про його виконання. Не варто перераховувати все те, чого б вам хотілося і від чого ви б не відмовилися. Прохання має бути сильною, чистою і конкретною. Думаючи про неї, уявляйте, що вона вже виконана.




      Текст молитви заздалегідь посміться в спеціальному молитовному збірнику і запам'ятайте якщо не досконало, то основний зміст. Особисті прохання можна формулювати власними словами, головне щиро бажати і вірити в набуття бажаного. Ревна прохання, виражена своїми словами, досягне Бога не гірше, ніж завчена з книг.




      Під час молитви не тільки відчувати, але і осмислюйте бажання. Ваш розум повинен розуміти текст молитви, аналізувати його.




      Промовляючи прохання про допомогу, робіть це виразно. Коли просіть прощення - знизьте тон, коли дякуйте - наповніть його радістю. Розмовляйте з Богом так, як ніби він перед вами і уважно слухає ваші слова.




      Після закінчення молитви постарайтеся зберегти в душі ту атмосферу, яку вона створила. Не поспішайте занурюватися в суєту життя, дайте собі хоча б трохи часу на осмислення і зміцнення віри в божественну допомогу. Пройдіть від храму пішки, ні з ким не сперечайтеся і не сваріться.


      Ви можете просити у Бога допомоги, підтримки і сил. Але пам'ятайте, що в більшості випадків він відповідає не безпосередньо, а побічно. Він дасть вам не бажане, з можливість його здійснення. Але, якщо вважатиме, що ви хочете того, що не піде вам на користь, може відмовити у допомозі. Тому просіть не про матеріальне, а про духовне. Моліться про надання витримки, впевненості і оптимізму. Не втрачайте можливостей виконати власне бажання, але не забувайте, що це станеться з божою допомогою.
of your page -->

Популярні поради

загрузка...