http://poradumo.pp.ua

Online Журнал-Світ порад.
» » Далекосхідний лісовий кіт: фото і опис, середовище проживання

Далекосхідний лісовий кіт: фото і опис, середовище проживання

Дикий і пухнастий – саме так можна представити опис далекосхідного лісового кота. Він дуже схожий на породистого домашнього вихованця, але великий розмір і деякі звички говорять про те, що це дике хижа тварина. Приручити його навряд чи вийде – це кіт-одинак, який цінує свободу і усамітнення. Як виглядає і де мешкає далекосхідний лісовий кіт? Фото і подробиці про його спосіб життя ви знайдете далі в статті.

Що це за кіт?

Незважаючи на те, що існує окремий вид лісових котів, далекосхідний красень до нього не відноситься. Він належить до роду азіатських кішок і являє собою північний підвид бенгальських котів, що живуть у Південній і Східній Азії. Зовні він мало нагадує своїх найближчих родичів і перейняв від них лише деякі нюанси забарвлення, наприклад, смуги на голові і цятки на спинці. Із-за особливостей забарвлення нарікають «леопардовим», а виходячи з місця проживання називають «амурським».
Далекосхідний лісовий кіт: фото і опис, середовище проживання

Про далекосхідному лісовому коте відомо небагато. Це потайне тварина, яке зазвичай уникає зустрічей з іншими хижаками і людиною. Велика частина відомої про нього інформації отримано з спостережень за особами, яких утримують у зоопарках.

Опис та фото далекосхідного лісового кота

Розміром він ледь перевищує звичайну домашню кішку і виростає у довжину приблизно 70-80 сантиметрів. У цієї тварини довгі ноги, невелика голова і довгий хвіст, що досягає майже половини довжини тулуба – 35-40 див. Амурський кіт виглядає досить «тілі» і неповоротким, проте важить всього 4-6 кілограм. Весь секрет у густому і м'якому хутрі, який сягає п'яти сантиметрів у довжину.
Забарвлення тварини неоднорідний і містить сірі, чорні і білі кольори. Голова далекосхідного лісового кота прикрашена кількома темними і світлими смужками, що чергуються. Спина і боки усипані округлими плямами. Спина кота має більш темний відтінок, плями на ній крупніше й більш розпливчасті. Боки світло-сірі з чіткими округлими плямами чорних і рудих кольорів. Хвіст тварини зазвичай темно-сірий з поперечними смугами, шия і живіт – брудного білого або рудого відтінку.
Далекосхідний лісовий кіт: фото і опис, середовище проживання

Ареал

Амурський лісовий кіт є ендеміком Східної Азії і більше не зустрічається ніде в світі. Він мешкає на Корейському півострові, в північно-східному регіоні Китаю, а також на Далекому Сході Росії.
В минулому його ареал був трохи ширше. Сьогодні лісовий кіт зустрічається лише в деяких районах Єврейській Автономній області, у Примор'ї, у південній частині Хабаровського краю і південно-сході Амурської області. Він не піднімається високо в гори і населяє в основному нижні течії річок (Тунгуска, Уссура, Хор), а також західні передгір'я масиву Сіхоте-Алінь.
Далекосхідний лісовий кіт: фото і опис, середовище проживання

Місця проживання

Для життя він обирає тихі відокремлені місця, де його ніхто не потривожить. Типовою середовищем існування далекосхідного лісового кота є розріджений широколистяний або хвойний ліс, чагарникові і трав'янисті зарості.
На відкритих майданчиках він не селиться. Тварина веде себе дуже обережно і воліє, щоб було куди сховатися. Його можна зустріти по окраїнах полів або поруч з вирубками. Зустрічається кіт на передгір'ях і кам'янистих схилах, але на висоті після 500 метрів його не побачити.
Далекосхідний лісовий кіт: фото і опис, середовище проживання

Спосіб життя

Далекосхідний лісовий кіт – це нічний звір. На полювання він вибирається з настанням сутінків, що робить зустріч з ним ще невозможнее. Він дуже потайливий, веде себе тихо і акуратно.
Житло кіт облаштовує в невеликих печерах і ущелинах, в дуплах дерев і покинутих норах інших тварин. Щоб було тепліше, дно свого «гнізда» вистилає травою і листям. Притулків у нього, як правило, декілька. Але з приходом зими він вибирає найбільш надійний з них і залишається там до весни.
Незважаючи на густе хутро і довгі лапи, амурський кіт не любить великих кучугур і зимової негоди. З цієї причини він відвідує лише гірські райони після відлиги. У холодну пору року кіт спускається в долини річок і озер. З настанням хуртовин і затяжних снігопадів він відсиджується в норі і може провести там кілька днів. Виняток становлять молоді кішки і невдачливі мисливці, яким не пощастило пообідати до приходу негоди.

Місце в харчовому ланцюжку

Далекосхідний амурський лісовий кіт володіє чудовим зором і слухом. Свою здобич він видивляється, сидячи в засідці, а коли визначиться з жертвою, наздоганяє її різким і швидким стрибком. Головною його їжею є гризуни. Але в принципі, в раціон кота входять всі тварини, які виявляються менше його розміром. Він полює на куріпок, глухарів, маленьких пташок, білок, зрідка може зазіхнути на зайців, ласок і маленьких дитинчат козуль. Сам він теж може стати здобиччю, адже мешкає на одній території з такими серйозними хижаками, як амурський тигр, далекосхідний леопард і рись.
Далекосхідний кіт не найшвидший представник загону. Зате він вміє плавати і відмінно лазить по деревах. Він не агресивний і вважає за краще не вплутуватися в бійку, а сховатися в затишному місці або піднятися вище. Якщо втекти не вдалося, то кіт миттю перевертається на спину і відбивається від нападника з усією силою і міццю, пускаючи в хід гострі зуби і кігті.
Далекосхідний лісовий кіт: фото і опис, середовище проживання

Розмноження та тривалість життя

Вдала можливість побачити і почути далекосхідного лісового кота видається в шлюбний період. Він проходить дуже голосно і рідко обходиться без бійок. Період спарювання настає в лютому-березні. В цей час коти привселюдно кричать, закликаючи до себе самку. Якщо на горизонті з'являється суперник, розгорається неабияка боротьба.
Вагітність самки триває близько 70 днів. На відміну від домашніх кішок, потомство цього підвиду нечисленне. Зазвичай народжується тільки два кошеняти, трохи рідше – 3-4. На світло вони з'являються сліпими і зовсім безпорадними, тому батьки ретельно їх оберігають. Забарвленням кошенята відрізняються від дорослих особин. Смуги на голові тривають і на спинці, а плями на боках виражені набагато яскравіше.
Зір у далекосхідних лісових котів з'являється на десятий день, а вже через півроку вони залишають «отчий дім». Живуть вони в середньому від 8 до 15 років.
Далекосхідний лісовий кіт: фото і опис, середовище проживання

Охоронний статус

З-за скритності амурського кота точних підрахунків чисельності його популяції ніколи не вели. Про конкретні цифри і масштабах залишається лише гадати, а дослідники, то і справа, вдаються до термінів «багато» або «мало».
Тим не менш, деякі відомості, все ж є. Так, відомо, що в минулому сторіччі чисельність тварин скорочувалася. Лісові коти часто потрапляли в пастки, розставлені мисливцями на соболів. Спеціально ж тварина не прийнято полювати, адже його хутро не представляє особливої цінності.
Сьогодні деякі ресурси стверджують про збільшення кількості котів. Проте в Червоних книгах Хабаровського краю і Амурської області підвид досі має статус «рідкісної тварини з периферійним ареалом і скорочується чисельністю».
Крім ненавмисного відлову мисливцями, життя далекосхідного лісового кота загрожують невідповідні погодні умови, схрещування з домашніми кішками, редагування та скорочення природних місць існування, в результаті пожеж та вирубки дерев. Сьогодні він охороняється Ханкайском, Лазівському, Уссурійська, Большехехцирском заповідниках і заповіднику Кедрова Падь.
Далекосхідний лісовий кіт: фото і опис, середовище проживання

Відносини з людьми

Як і багато інших представників котячих, він може звикнути до компанії людини. Але повністю ручним далекосхідний дикий лісовий кіт не стане. Дресирування на цей підвид, як правило, не діє. Опинившись на волі, коти не повертаються до своїх «вихователям».
У природі вони уникають сусідства з людиною, але при сильних морозах і відсутності їжі можуть близько підходити до поселень – красти курей або просто ночувати в сараях. У спробі зберегти їх чисельність, котів містять в різних зоопарках, де вони нерідко приносять потомство. Однак це не кращі тварини для експозиції – вони не люблять шуму і підвищеної уваги до себе, часто ховаються в затишних куточках і можуть не підпускати до себе навіть співробітників зоопарків. В домашніх умовах їх краще не містити. Вони погано уживаються з іншими тваринами, а тривалість життя в неволі у них здатний менше, ніж у природі.

Популярні поради

загрузка...