http://poradumo.pp.ua

Online Журнал-Світ порад.
» » Де живе борсук у дикій природі

Де живе борсук у дикій природі

Більшість з нас знає, як виглядає борсук - його подовжену мордочку з характерними смужками один раз побачивши, важко забути. А ось зустрічати борсука в природних місцях проживання нам навряд чи доводилося. Багато хто навіть не знають, де живе борсук. А справді, де? У норі? У дуплі? Може, просто в лісі, в заростях? І в якій місцевості його можна зустріти? Давайте розберемося.

Опис

Борсук - один з найбільших представників сімейства куницевих: довжина тіла зазвичай більше метра, висота в холці - до 60 см У нього досить масивна, присадкувата, покрите густою сріблясто-сіруватою шерстю на спині тіло, що звужується до плечей. У тварини короткі сильні лапи. Пазурі на передніх кінцівках крупніше й довші, ніж на задніх. Вузька довга біла морда з двома характерними чорними смугами, що проходять від носа до вуха і захоплюючими очі. Його маленькі білі вушка округлої форми. Борсук має досить пишний хвіст.
Де живе борсук у дикій природі

Колір хутра на спині і хвості сріблясто-сірий з чорною брижами. На горлі, шиї, грудях, ногах шерсть чорна, на животі - чорна з бурим. Річний хутро грубіше і рідше влітку. До зими закінчується линька, і хутро оновлюється.
Перед тим, як залягти у сплячку, тварина важить близько 25 кг, а відразу після пробудження - 15 кг.

Звички борсука

Все літо звірятко нагулює жир, службовець йому джерелом харчування під час сплячки, і робить запаси на зиму.
Перед тим як заснути, борсук закриває вхід у нору сухим листям. Однак спить він не як інші звірі, а досить чутливо. Строго кажучи, його сон не можна назвати сплячкою: при настанні відлиги борсук прокидається і навіть може вийти в ліс. Зимовий відпочинок закінчується, як тільки настає весна і сніг тане.
На півночі в холодну пору борсук проводить у норі з жовтня до травня, і куди менше - у південних районах. У деяких з них він може бути активний цілий рік.
Де живе борсук у дикій природі

Борсук відноситься до моногамним тваринам. Самка зазвичай приносить до 5 борсучків. Новонароджені сліпі й безпорадні. Вони бачити починають через місяць, зуби з'являються тоді ж. Протягом перших трьох місяців життя борсучки харчуються материнським молоком. Потім починають виходити і під керівництвом батьків пробувати себе в полюванні і добуванні їжі.
Активний борсук у нічний час. У нього досить слабкий зір, зате відмінно розвинені слух і нюх. Тому залишає нору тварина, коли починають згущуватися сутінки.
Сам по собі борсук не агресивний ні до людей, ні до хижаків, але може напасти, якщо його розсердити. Тоді він кусає напав, б'є носом і тікає.
Борсука, на відміну від багатьох інших тварин, можна почути: при пересуванні він сопе, часто зупиняється, риючись у землі.
Де живе борсук у дикій природі

Дорослий звір може пересуватися швидкими стрибками, але так поводиться рідко - в основному це досить повільна тварина. Від своєї нори він, як правило, далеко не відходить.
Тривалість життя борсука в дикій природі - до 12 років. У неволі він може прожити року на чотири довше.

Харчування

Де живуть борсуки і чим харчуються, на сьогоднішній день добре відомо. Вже ніхто не стане стверджувати, що борсук - звір хижий. Адже він практично всеїдний. Раціон визначається місцевістю, в якій живе борсук, складом фауни, а також сезоном. Живиться вона дрібними гризунами, птахами та їх яйцями, жабами та жабами. Може зловити ящірку. Пожирає комах, їх личинки, земельних і водних безхребетних - хробаків і слимаків. З задоволенням з'їсть ягоди та горіхи, насіння рослин, цибулини. Може ласувати зеленими пагонами. Іноді нападає на сільськогосподарські посадки кукурудзи і вівса.

Де живе борсук в природі

Борсук мешкає практично по всій Європі і частини Азії. Немає його хіба що в північних і посушливих районах - в тайзі, тундрі, пустелі. Зоологи кажуть про сибірських, казахстанських, амурських і європейських (среднерусских) борсуках, маючи на увазі різницю розташування ареалів одного виду.
Тварина обживає, як правило, змішані ліси з заростями чагарників і трави. Йому потрібна не промерзающая і не затапливаемая грунт. При цьому неподалік від лігва повинен знаходитися який-небудь водойма - болото, річка, озеро - з непримітними виходами до води.
Де живе борсук у дикій природі

В лісах з великою кількістю хвойних дерев борсук краще селитися на узліссях.

Житло

Борсук живе в норі, яку будує самостійно. Сам же ремонтує свій будиночок і щороку оновлює. Ось з чого складається сама нора борсука-одинаки: спочатку арочний вхід, потім тунель (може йти вглиб на відстань від одного до п'яти метрів, іноді до десяти), який призводить до гніздової камери. Гніздо має підстилку із сухої трави.
Борсуки можуть селитися поодинці або сім'ями. Молодняк, якщо дозволяє кормова база, вириє нору собі поблизу від батьківського. Або вони будуть розширювати наявну, роя собі окремі гніздові камери. З часом нора може так розростися, що її вже не назвуть норою, а борсучим городищем. Це ціла система лабіринтів, часто багатоярусна, ускладнена додатковими входами-виходами, коморами і віднорками. Однак гніздова камера для зимового сну у кожного звірка власна, одиночна.
Барсучі городища на схилах ярів легко побачити взимку і важко влітку, оскільки вони приховані від очей заростями трави і кущів.
Де живе борсук у дикій природі

Житло борсуки змінюють неохоче, найчастіше одна нора використовується десятиліттями не одним поколінням. Згідно з науковими дослідженнями, деяким борсучим городищ по кілька тисяч років!
Тварина охайно - для відхожих місць борсук викопує спеціальні окремі ямки.
Іноді нору борсука займає прийшлий чужинець - лисиця або єнотовидний собака.

Як впізнати борсукову нору

Борсуки виривають нори зазвичай на схилах ярів або пагорбів. Грунт воліють суху, з домішкою піску, з наявністю глибоких ґрунтових вод.
Дізнатися нору борсука можна по наявності натоптаних стежин, що йдуть прямо з норки і розходяться від неї в різні боки. Лапа борсука залишає характерний п'ятипалий слід з когтевыми відмітками. Цей слід нагадує мініатюрний ведмежий відбиток.
Де живе борсук у дикій природі

Довжина барсучьей стежки рідко перевищує сотню метрів. Стежки ці супроводжуються лунками (так званими покопками), які виривали тварини у пошуках їжі. Це циліндричні ямки з рівними краями. Інші стежки ведуть до місця водопою.
Навесні борсук вичищає гніздову камеру - тоді житлову борсукову нору можна впізнати по вороху трав'яний дрантя, яка буде лежати поблизу.

Де живе борсук у норі або хатці?

Не варто плутати нору борсука з хаткою бобра. Помешкання останнього являють собою конусоподібні виступаючі з води острівці. Вони досить високі, деколи досягають 3 метрів. Бобри будують їх з хмизу, який скріплюють землею і мулом. Стіни ці "будівельники" обмазують глиною.
Іноді бобри викопують у річковому обриві нору, але вхід в неї нижче рівня води. Тварина, забираючись водяному тунелю вгору, проникає в саму нору, яка суха. Повітря надходить через особливу вентиляційний отвір.

Хто небезпечний борсука

У природному середовищі у борсука практично немає ворогів. Час від часу на нього може напасти вовк або рись. Оскільки люди традиційно полювали на борсуків з собаками, у перших виробилася до псам стійка неприязнь. Тварини стараються втекти, лише почувши собачий гавкіт.
Вважається, що борсука не загрожує зникнення: поки його популяція, зокрема там, де живе борсук в Росії, стабільна. Однак люди полюють на них, і не через хутра і м'яса, які не представляють особливої цінності, а з-за борсучого сала. Так само як і ведмеже, воно високо цінується як ліки від різних захворювань в народній медицині.
До того ж, в тих регіонах, де активна господарська діяльність людини, шкоду популяції цієї тварини, безсумнівно, завдано. Будівництво доріг, осушення дрібних водойм, вирівнювання ділянок для влаштування полів - все це сприяє скороченню природного ареалу борсука.