http://poradumo.pp.ua

Online Журнал-Світ порад.
Головна сторінка
» » Кулик (птах): опис, місце проживання, харчування

Кулик (птах): опис, місце проживання, харчування

Однією з найпоширеніших птахів вважається кулик. Тільки в Росії їх налічується приблизно 75 видів. За зовнішніми ознаками ці пернаті більше схожі на голубів, але при цьому вони мають чітко виражені відмінні риси. Орнітологи зараховують їх до ряду Сивкоподібних. Ми розглянемо види куликів, які зустрічаються найчастіше.

Кулик-горобець

Цей пернатий є найдрібнішим представником куликів. Його маса не перевищує 27 грам. Він має прямий короткий дзьоб. У нього довгі (до 10 см), але вузькі крильця, короткі пальці, ніжки середньої довжини. Оперення грудей, бочков, зобу, шиї, шийки і щік має рудувато-вохристий відтінок. Також пір'я мають бурі пестрины. Низ птиці білий. Махові крила чорно-бурі. Другорядні пір'я на крилах мають світле основу і чорні закінчення. Кулик (фото показано нижче) взимку змінює забарвлення. На спинці з'являється сірувато-бурий відтінок, низ залишається світлим, а близько зобу виникає бруднувато-охристий наліт.


Кулик (птах): опис, місце проживання, харчування
Цей дрібний кулик – птиця тундрова. Він селиться на територіях, починаючи від норвезьких лісів і до самого пониззя Олени. Його можна зустріти на деяких островах Північного Льодовитого океану. Часом птах облаштовується в лісотундрі. Кулик – птиця перелітний і на зимівлю відправляється в Африку, Південну Азію і добирається аж до Тасманії. Деяких представників можна помітити з південного боку Каспійського моря.

Токування і потомство кулика-горобця

Повернувшись у рідні місця, пташки готові до токованию. У цей період кулик в польоті піднімає вгору крильця, смикає ними. Його трель може нагадувати звуки, які видає коник. Місце для гнізда зазвичай вибирається під кущем. Клік-воробей застеляє ямку минулорічної травичкою і трохи її приминає. Выстилкой можуть служити листочки карликових верб.


Зазвичай в кладці кулика-горобця чотири яйця, вони оливково-бурі. Але нерідко їх колір може сильно відрізнятися. Кладка яєць, як правило, припадає на кінець червня, а в середині або наприкінці наступного місяця з'являються пуховички. Вже на початку серпня пташенята можуть бути повністю з оперенням, але при цьому вони не здатні до польотів. Але до того як вони зможуть літати, пташенята кулика різних сімейств встигнуть об'єднатися в свою зграйку. Її «учасники» стають льотними, і ця новостворена групка починає кочувати по тундрі, готуючись до перельоту на зимівлю. Цей період зазвичай випадає на середину серпня і триває до останніх вересневих днів.

Поведінка і харчування кулика-горобця

Як і будь-яка інша птиця загону куликів (іноді є винятки), представник цього виду має неквапливий вдачу. Пташки плавно і спокійно бігають і не метушаться. Харчуються вони також спокійно і часто мовчки. У рідкісних випадках можуть неголосно спілкуватися один з одним під час своєї трапези. При вигляді людини вони продовжують вести себе спокійно.
Кулик (птах): опис, місце проживання, харчування
Основу раціону складають комахи. Іноді птахи можуть добувати ракоподібних і молюсків. Також ці кулики люблять мотиль і личинки водних комах.

Кулики-сороки

Цей пернатий відрізняється сильними ногами і довгим прямим дзьобом. Основні колірні сполучення – чорний і білий, але деякі птахи можуть мати в оперенні відтінки коричневого або бурого. У цьому подсемействе є 4 представники, яких можна об'єднати в один вид. Але найчастіше зустрічається кулик-сорока звичайний. Розмір цього пернатого такий же, як у голуба. Він, так само як і інші представники цієї підродини, має подовжений сильний дзьоб. У деяких обличчян він ледве піднятий догори. Крім того, дзьоб стиснутий з боків. У тих куликів, які селяться на північ, дзьоб трохи вкорочений. Вже дорослі сформовані «сороки» мають чорні шию, голову, частина спинки, частина крил і закінчення хвоста. Інші пір'я виключно білі.
У цих птахів під оком є невелике светленькое плямочка. Північних пернатих можна відрізнити від південних по більшій кількості чорного пігменту на крилах. Але деякі кулики-сороки, в залежності від географії їх проживання, можуть бути повністю темними. Кулики Росії важать близько 500 грам. Їх крила по довжині досягають 26 см.
Кулик (птах): опис, місце проживання, харчування

Поширення

«Сороки» поширені близько басейнів річок Східної Європи, але лише біля тих, що направляють свої води на південь. Також їх можна зустріти біля узбережжя Білого і Баренцового морів. Ці птахи люблять селитися біля басейнів річок Середньої Азії та Західного Сибіру. Жителі Камчатки теж знайомі з цим яскравим пернатим. Їх місце проживання не обмежується Росією. Вони живуть по берегах морів Європи (Північна і Західна), Америки, Австралії, Африки, Нової Зеландії, Тасманії. В наших місцевостях ці пернаті є перелітними і на зиму відправляються в Азію або Африку.

Гніздування «сорок»

Повертаються додому вони в різний час, в залежності від їх географічних почав. «Вихідці» Московської області прилітають у квітні, а в Кандалакшском затоці такі птахи гніздяться ближче до травня. Повернулися з зимівлі пернаті діляться по групках, і починається токування. В цей період вони літають, з гучними криками, в напрузі опускаючи вниз дзьоб. Їх маршрут лежить на прямій. Долітаючи до певного місця, вони повертаються назад. У такому польоті може брати участь десяток «наречених». Цей загін куликів поступово розбивається на пари, які видаляються на свої ділянки для гніздування. Можна відзначити, що ці ігри ведуть птиці старше трьох років, саме в цьому віці вони стають зрілими. Близько Баренцева моря подібне тлумачення припадає на червень.
Кулик (птах): опис, місце проживання, харчування
Влаштовують свої гнізда сороки-кулики на морських берегах, де є обмілини з широкою смугою литорали, зазвичай це бухти і затоки. Узбережжя може бути піщаним, скелястим, галечниковым, ракушечным. Якщо птахи мешкають усередині материка, вони все одно обирають береги озер або річок. У центральній частині не раз було відзначено, як кулики селяться в полях, де поблизу немає водойми. Пари мають свій окологнездовой ділянку, який вони охороняють. Але, незважаючи на це, вони все можуть дуже близько сусідити зі своїми родичами. Кулик – птиця, відрізняється примітивною будовою гнізда. Так, «сороки» роблять на відкритій місцевості невигадливу ямку і заселяють її. У кладці зазвичай 3 яйця, але іноді 4 або 2. Їх яйця великого розміру довжиною 5-6 див Вони світло-охристого відтінку і мають бурі рисочки і цятки. Высиживанием зайняті обоє батьків, і змінюють один одного вони досить часто. Насиджування триває до 28 діб. У день виведення пуховички вже виходять із гнізда, але недалеко, щоб була можливість грітися про батьків. Птахам необхідно піклуватися про свій виводок. Деколи корм вони носять здалеку і тому можуть запізнюватися з годуванням, і тоді виводок гине від недоїдання. Пташенята ще довго не здатні самостійно годуватися. Так, батьки мають три тижні клопотати про голодному потомство. Вченими підтверджено, що кулик (фото запропоновано вище) прив'язаний до місця гніздування, і повертаючись з зимівлі, займає свій колишній ділянку.

Харчування куликів-сорок

Раціон цих пернатих різноманітний. Вони здатні ловити своїх жертв на суші, мілководдя і відкопувати зарывшихся в грунт. Так, в меню куликів-сорок є ракоподібні, молюски, полихеты, гусениці, комахи і личинки. При можливості вони можуть ловити дрібну рибку. Щоб розколоти панцир ракоподібних, вони використовують сильний дзьоб. Невеликі раковини птахи можуть забирати в скелі і вставляти в тріщини, щоб полегшити розтин видобутку. Якщо жертва знаходиться під камінцем, птах його перекидає або засовує під нього дзьоб. Жителі Оренбурзької області розповідають про те, що після поливу городів зазвичай налітають кулики-сороки і масово винищують дротяників.

Опис кулика-сороки чорного

Ці представники загону відрізняються від звичайних куликів-сорок більш великими розмірами. По масі вони можуть досягати 700 р. Їх оперення темного кольору. Білі і світлі відтінки відсутні повністю. В забарвленні є трохи коричневих тонів, зазвичай це спинка, низ і частина крил. Довжина дзьоба від 65 до 85 см. Також відмінною рисою є кільце навколо очей червоного кольору. Сильні ноги мають блідий рожевий колір. Самка відрізняється від самця більш довгим дзьобом і щільним тулубом.
Кулик (птах): опис, місце проживання, харчування
Кулик-сорока чорний водиться тільки в Північній Америці (західне узбережжя). У південній стороні ці птахи ведуть осілу життя. Ближче до зими сюди прилітають пернаті північних областей. Вони селяться в основному на скелястих прибережних територіях і уникають місць з бурхливою рослинністю.

Кулик-лопатень

Цей вид куликів істотно відрізняється від родичів, оскільки він має особливе будова дзьоба. Його закінчення має розширення, схоже на лопатку. Цей вид є особливо рухливим. Так, під час годування він дуже жваво описує головою півколо і в цей час швидко поспішає у воду, забігаючи за черевце. Він може різко розвернутися і помчати у зворотний бік, залишаючи у воді свою «лопатку». Довжина крил у середньому дорівнює 10 см. Поширення лопатня обмежене. Його місце проживання – чукотская земля, від мису Ванкарем до Анадирського затоки. Для зимівлі цей кулик відправляється в Південно-Східну Азію. Іноді під час перельотів пташка примикає до інших видів невеликих куликів. Хоча лопатень має незвичайна будова дзьоба, він не виглядає зухвалим і помітним, тому на на перший погляд його можна сплутати із звичайним куликом. Цей вид є нечисленним і не прагне поширюватися на широких територіях, тому він знаходиться в списках Червоної Книги Росії.

Кулик-дутиш

Цей вид куликів має червонувато-буре спинку з окремими рудими пір'їнками. Надхвістя чорне. Груди і воло бурого кольору зі світлими вкрапленьями. Самці важать близько 100 г, самки – до 72 р. Довжина крила - в середньому 13 см. Заселятися пташка воліє в тундрі Канади і Аляски. Також вона може гніздитися в Сибірській тундрі (північна частина), від Чукотського півострова до Східного Таймиру. Зовсім недавно було відзначено, що дутыши залітали в Європу, тому орнітологи не залишають надій, що ці малюки незабаром будуть селитися у західних її частинах. Птахи, які живуть в Сибіру, восени відправляються до Алясці, де розгортаються на південь. Зимівлю вони проводять у теплих краях – Південній Америці, Болівії, Еквадорі, Чилі. Повернувшись у рідні країни, птахи починають шлюбні ігри. Серед всіх інших подібних пернатих увагу привертає саме дутыш-кулик. Птах починає підніматися на невелику висоту і роздувши шию, видає звуки на зразок дудіння. Також самець може влаштувати виставу, бігаючи з роздутою шиєю близько самочки. Деякими звичками він схожий на тетерева в період токування. Після того як пара склалася, самка насиджує кладку, а самець кочує в інше місце.
Кулик (птах): опис, місце проживання, харчування

Кроншнеп

Ці пташки буруватого кольору мають подовжений і вигнутий донизу дзьоб. Але основне, чим примітні ці представники, – те, що вони найбільші з роду куликів. Шлюбні ігри самець проводить ближче до своєї обраниці. На землі він піднімає крильця, водить дзьобом вниз і вгору, розпускає і назад складає хвостик. Сформовані пари залишаються вірними один одному. Місце для гнізда вибирає самець. Він же, притиснувшись до землі, робить ногами лунку. Поряд з першої ямкою він вириває ще кілька. Самка вибирає одну сподобалася, і кулики вистилають її травою. Тут самочка відкладає одне, але велике яйце оливкового кольору з бурими крапками. Посидівши кілька днів, вона приносить наступне яйце, а потім може поповнити кладку третім і четвертим. У насиживании активну участь беруть і він і вона. До появи першого пташеняти повинно пройти від 26 до 28 діб. За малюками також стежать обоє батьків. Пташенята будуть готові до польоту у віці трохи більше місяця. Після цього кілька сімей з дітьми об'єднуються в одну зграю і починають свої кочівлі. На зимівлю вони відправляються в Південну Азію або в Африку. Відліт відбувається рано, приблизно в серпні, але деякі обличчяни можуть затриматися до вересня. Часом у Німеччині та Англії ці кулики вирішують зимувати на місці. У нашій країні мешкає п'ять підвидів кроншнепів, а всього їх вісім.

Гаршнеп

Це дуже крихітне куличок. Його вага складає всього 60 грамів. Але при цьому багато мисливці не пускають можливості його зловити, адже його м'ясо дуже смачне. Але для орнітологів інтерес становить тлумачення цих крихіток. Почути приглушені звуки, що видаються гаршнепом, можна в спокійну і похмуру погоду. При цьому неможливо вловити, звідки линув спів, адже кулик токует високо і дуже жваво переміщається. Звуки птахів, які грають у шлюбні ігри, нагадують тупіт з утрамбованої землі: «топ-топ-топ».

Кулики болотні

В нашій країні цей пернатий дуже поширений, і, можливо, багатьом доводилося його бачити, вирушаючи на природу. Болотний кулик, на відміну від багатьох своїх родичів, що представляє величезний інтерес для мисливців, оскільки його м'ясо дуже ніжне і чудове на смак.
Кулик (птах): опис, місце проживання, харчування
Він може бути відомий під іншою назвою – «веретенник», «неттигель», а інколи просто називають «улиткою». За розміром цей птах нагадує голуба, але, оскільки його дзьоб, шия і ноги подовжені, візуально він здається більше. Забарвлення оперення жовтувато-червонуваті. Самка більша за розміром, має яскраві пір'я. Хоча у самців шия значно червоніше. Із зимівлі на своє болітце пташки повертаються до середини весни. З року в рік вони залишаються на своєму рідному місці, але змінити житло їх може змусити висихання водойми. У цьому випадку вони підбирають інше болото, не висуваючи до нього завищених вимог. Про потомство піклуються обоє батьків. Але часом надмірна опіка губить гніздо і виводок. Бажаючи розполохати інших птахів та хижаків, самець тим самим видає своє місце розташування мисливцям. На жаль, невгамовне бажання людей поживитися призвело до того, що були знищені цілі покоління болотних куликів.
of your page -->

Популярні поради

загрузка...