http://poradumo.pp.ua

Online Журнал-Світ порад.
Головна сторінка
» » Птах сапсан: опис та фото

Птах сапсан: опис та фото

Птах сапсан поширена на всіх континентах, за винятком Антарктиди. Розміром вона з сіру ворону, але бувають і досить великі обличчяни. Розглянемо далі, чим відомий цей пернатий представник фауни.

Птах сапсан: опис та фото

Сапсан: опис

Він відрізняється аспідно-темним сірим оперенням на спині, світлим строкатим черевом. Верхня частина голови чорна. Всього існує 17 підвидів птахів. Вони розрізняються особливостями забарвлення та розміром. Швидкість сокола-сапсана в піку більш 322 км/ч. Однак у горизонтальному русі він поступається стрижеві. Багато вважають, що це орел. Сапсан відноситься до іншого сімейства. В 2 роки настає статева зрілість. Створені пари зберігаються протягом усього життя. Гніздо сапсана проходить на вершинах увалов, скелястих обривах, у рідкісних випадках - на кам'яних будовах (уступах і дахах висотних споруд, мостах, дзвіницях і так далі) і купинах на мохових болотах.




Полювання

Сапсан - тварина, яка в пошуках жертви планує в небі або сидить на присаде. Коли виявляє жертву, він піднімається над нею і пікірує вниз. Політ сапсана настільки стрімкий, що видобуток не встигає сховатися. Коли він наздоганяє жертву, вдаряє її по дотичній складеними лапами, притиснутими до тулуба. Птах сапсан настільки сильно вдаряє видобуток кігтями, що навіть у великої дичини може відірватися голова. Полює хижак, як правило, на скворцов, качок, голубів. Його жертвами стають переважно птахи середнього розміру водних або навколоводних видів. Рідко його здобиччю є невеликі ссавці.

Птах сапсан: опис та фото




Популяція

Птах сапсан на сьогоднішній день вважається рідкісним видом. Після того як закінчилася Друга світова, її і без того нечисленна популяція почала різко скорочуватися. Це було більшою мірою зумовлено господарським використанням ДДТ та інших пестицидів, які негативно позначалися на ембріональному розвитку. Зокрема, з 1940-го по середину 1960 років повністю зникла популяція в східній частині США, а на заході вона знизилася на 80-90 %. Така ж ситуація спостерігалася і на території західноєвропейської. На значній за площею місцевості вони взагалі перестали селитися. До 1970 років, завдяки тому, що застосування отрутохімікатів було заборонено, а також за рахунок впровадження екологічних програм, чисельність птахів почала поступово відновлюватися. Цей вид занесений в Червону книгу РФ як нечисленний і входить у другу категорію. У Додатку Конвенції СІТЕС у всьому світі заборонений продаж цих птахів.

Птах сапсан: опис та фото

Зовнішні особливості

Птах сапсан вважається великою. Його тіло має в довжину 34-50 см. Розмах його крил досягає 80-120 см. Самки зовні більше, ніж самці. Вони важать приблизно 910-1500 грамів. Самці приблизно на третину менше. Їх вага - 440-750 грамів. Статевий диморфізм не виражений в забарвленні. Винятком вважається F. p. madens (рідкісний підвид), в якому самки і самці виглядають однаково. В цілому статура птахів досить міцне, що характерно для активних хижаків. У них широкі груди з опуклими і твердими м'язами, сильні пальці, нігті яких круто зігнуті. Дзьоб короткий, серпообразно загнутий. У дорослих обличчян на верхній частині тулуба присутні нечіткі поперечні темні смужки. Кінці крил сапсана чорні. Черевце, як правило, світле. В залежності від ареалу, воно може бути рожевим, сірувато-білим, охристим або рудуватим з чорними і тонкими бурими поперечними пестринами. Вони присутні також на підхвістя і боках. Пестрины, які перебувають на грудях, мають форму крапель. Хвіст вузький і довгий, на кінці має закруглення. Голова у верхній частині і ділянку пір'я між кутом дзьоба і горлом, чорні. А нижня частина і саме горло - світлі - рудуваті або білі. Очі сапсана опуклі і великі, темно-карі. Їх оточує кільце голої шкіри. Ноги і дзьоб чорні, восковиця - жовта. На кінці наддзьобка розташовані зубці. Ними сапсан перекушує шию видобутку. Внутрішній палець ноги коротші, ніж зовнішній, а середній - довше цевки. Молоді обличчяни відрізняються менш контрастним оперенням. Верхня частина тіла бура з вохристими відводками криють, а верхня - світліше. Восковиця має блакитно-сірий відтінок. Ноги птахів жовті.

Птах сапсан: опис та фото


Голос

Крик сапсана різноманітний. Для залучення уваги і для спілкування він видає уривчасті звуки "кееек-кееек-кееек" або "кьяк-кьяк-кьяк". При неспокої вокалізація груба і швидка. Він видає звуки "кра-кра-кра". У шлюбний період самка і самець можуть спілкуватися гучними двусложными криками "ші-чіп". В інший час вони зазвичай мовчазні.

Ареал

Сапсан, як правило, прагне вибирати малодоступні для людей місця. Він воліє перебувати на скелястих берегах різних водоймах (зовнішніх і внутрішніх). Найбільша чисельність птахів відзначається в горах, в долинах річок. У цих місцях умови для гніздування найоптимальніші. В горах сапсан зазвичай оселяється на скелях. В зоні лісового масиву можна зустріти уздовж обривів річок, на великих мохових болотах або на верхівках дерев, де він займає старі гнізда інших пернатих. Незалежно від того, яку територію вибирає сапсан, неподалік завжди є водно-болотне простір. Його площа при цьому не менше 10 кв. м. Сапсан намагається не гніздитися на ділянках суцільного темного лісу, а також на великих безлісих просторах. Іноді (рідко протягом останніх років) в якості місця свого проживання він вибирає населені пункти, великі в тому числі. Наприклад, встановлено, що в Лосином про-ве в Москві сапсан селився щороку в період з 1927-го по 1941-й, а потім і у 1963 м. В межах міста він влаштовує гнізда на дахах висотних будівель, церков та інших споруд. На 2008 рік було встановлено, що єдина пара птахів гніздиться в головній будівлі МДУ.

Птах сапсан: опис та фото


Спосіб життя

Він переважно осілий. Іноді в холодну пору вони переміщуються на невелику відстань. Досягли зрілості самці, наскільки це можливо, намагаються триматися ближче до території гніздування на протязі всього року. У субарктичному і арктичному кліматі сапсан здійснює сезонні міграції на значні відстані. За спостереженнями орнітологів, обличчяни, що гніздяться в Гренландії, в зимовий період можуть досягати південних територій Південноамериканського континенту. У Росії сапсан не гніздиться лише на степових територіях Західного Сибіру і Поволжя. Його можна зустріти там під час сезонної міграції.

Птах сапсан: опис та фото

Особливості харчування

Сапсан вживає в їжу лише дрібних і середніх птахів: горобців, качок, шпаків, дроздів та інших. Загалом йому не характерна прихильність до певних видів. Його раціон розрізняється в залежності від доступності, яка властива тій чи іншій території. Крім птахів, іноді його здобиччю стають дрібні ссавці, наприклад, зайці і білки, кажани. Він також харчується комахами і земноводними. Тундровий (сибірський) сапсан регулярно полює на полівок, ховрахів, лемінгів. В деяких випадках вони складають до третини його раціону. Найбільша активність сапсана відзначається вранці і вечорами. Видобуток переважно схоплюється під час руху. При цьому найчастіше полюють птиці парами, спускаючись до жертви по черзі.

Птах сапсан: опис та фото

Специфіка нападу

Помітивши здобич, сапсан дуже швидко і високо злітає. Потім складає крила і практично під прямим кутом різко спускається вниз. Він прагне зачепити жертву лапами побіжно. Від удару може відлетіти голова або распороться живіт видобутку. Якщо він недостатньо сильний, то сапсан добиває жертву, перегризаючи шию. З видобутком він піднімається на узвишшя, де з'їдає її. На відміну від інших хижаків, сапсан залишає цілої голову, а також крила і, в деяких випадках, ноги жертви.

Висновок

Як вище було сказано, сапсан завжди вважався рідкісним птахом, незважаючи на те, що він досить добре адаптується до різних кліматичних і ландшафтних умов. На даний час його популяція залишається в цілому стабільною. У деяких регіонах, однак, відзначаються невеликі коливання чисельності або повне зникнення виду з ареалу. Небезпека для розвитку сапсана і підтримання популяції на стабільному рівні, крім хімікатів, являє суперництво з соколом-балобаном. Крім цього, негативними факторами вважаються: недолік в територіях, придатних для гніздування, браконьєрство, культурні ландшафтні зміни. Деяке занепокоєння можуть заподіювати дикі хижаки, які руйнують гнізда. До них в першу чергу відносять куниць, лисиць, пугачів. Сапсани добре себе почувають на територіях, розташованих поблизу житла людини. Однак від надмірного людської уваги вони можуть відчувати дискомфорт.

of your page -->

Популярні поради

загрузка...