http://poradumo.pp.ua

Online Журнал-Світ порад.
Головна сторінка
» » Помаранчеве дерево - що це таке? Фото

Помаранчеве дерево - що це таке? Фото

Помаранчеве дерево – це вічнозелена рослина, що має невелику висоту (2-10 метрів). Воно відноситься до роду цитрусових і має досить довгі і тонкі гілки. Від інших представників цього виду помаранча відрізняється наявністю досить довгих гострих колючок. Природним ареалом помаранчі є Гімалайські гори. Хоча його вирощуванням займаються жителі Середземноморських країн Кавказу та Латинської Америки.

Основна цінність помаранчі

Яке на вигляд помаранчеве дерево? Що це таке? Ця рослина всім відомо завдяки своєї основної цінності – плодам. Вони мають ягодообразную форму, помаранчеве забарвлення і трохи плескату форму.

Помаранчеве дерево - що це таке? Фото
В їх зовнішньому вигляді багато схожості з мандаринами або невеликими апельсинами. Для відділення від шкірки плоду не треба докладати багато зусиль. Під нею знаходяться 12 часточок з жовтими борознистим насінням. Вони досить гіркі і неїстівні, що досягають в поперечнику 6-7 см.






Не менш відомими є білі квітки помаранчі. Їх називають «флердоранжем». Вони знайшли своє застосування у фармацевтиці та парфумерії.

Плоди та їх застосування

У світі помаранчеве дерево називають ще кислим або гірким апельсином, севільським апельсином, бигарадией. Його шкірка складається з глікозидів, органічних кислот, вуглеводів, ефірних масел. Досить високу ціну має неролиевый вид ефірного масла плоду, що складається з камфен, мірц, метилового ефіру антранілової кислоти, лімонену, гераниола, ліналоола. Завдяки цим компонентам він має чудові ароматичні і корисні властивості.






Цей плід не прийнято вживати в їжу в свіжому вигляді. Але його незвичайні смакові особливості і ароматні властивості знайшли широке застосування в кулінарії. Зокрема їх використовують для приготування цукатів, мармеладу, добавок в самі різноманітні соуси і напої. У всіх цих процесах бере участь тільки шкурка плодів помаранчевого дерева, що містить більшу частину корисного і ароматної ефірної олії. Їх м'якоть при цьому не використовується.

Помаранчеве дерево - що це таке? Фото

Ще Авіценна використовував плоди цього цитрусового дерева. Він присвятив свої праці опису їх користі.

Властивості помаранчі

Далеко не випадково помаранчеве дерево є таким поширеним і популярним у всьому світі. Воно володіє великою кількістю корисних властивостей. До їх числа відносяться:

  • протизапальний вплив;
  • використання в процесі боротьби з ревматизмом;
  • заспокійливі властивості, які використовуються для лікування депресії, апатії, пригніченого стану;
  • омолоджуючий ефект плодів;
  • сприяння поліпшенню травлення, підвищення апетиту;
  • жовчогінну дію;
  • позитивний вплив на роботу серця.

Завдяки свої антисептичну, антиспазматичну і проносним властивостями шкірка помаранчі сприяє прискоренню лікування простудних захворювань і хвороб дихальних органів. Цей плід здатний знімати запалення яєчок у чоловіків. Зерна помаранчі є свого роду протиотрутою при укусах отруйних різних видів комах і змій.

Квіти помаранчі

Помаранчеве дерево, квіти якого мають чарівний білий колір, було досить популярним у середні століття. Багато народності використовували їх для прикраси волосся нареченої або декорування весільного вбрання. Вони були символом ніжності, чистоти, молодості. Тільки в середині ХХ століття мода на помаранчеві квіти стала згасати. Замість них стали використовувати кали і троянди.

Помаранчеве дерево - що це таке? Фото




У часи моди на оранжерейні рослини помаранчеве дерево було популярним. Його спеціально висаджували у великий ящик для того, щоб можна було в холодну пору року занести в приміщення. Найвідомішим гірким апельсином є той, який посадила дружина Карла III Елеонора де Кастілья.

Ніжний аромат, в якому відчуваються легкі нотки жасмину і меду, знайшли своє застосування і в парфумерії. Навіть у наш час його використовують для створення парфумів. Але ще порівняно недавно, за часів епохи Відродження, такого роду парфумами могли користуватися лише знатні дами. Це пов'язано з високою вартістю цих запашних квіток.

Помаранчеве легке масло ще з давніх часів застосовують у своїх роботах кулінари. Не обійшли його увагою фармацевти.

Помаранчеве дерево - що це таке? Фото
З його допомогою виліковували від чуми. У сучасному світі медицини його використовують для лікування інших хвороб.

Неролі

Ефірна олія, яку добувають із квіток помаранчі, називається неролі. До його основних корисних властивостей відносять:

  • благотворний вплив на нервову систему (лікування депресії, стресів, безсоння);
  • протимікробні та противірусні властивості;
  • сприяє позбавленню від різноманітних дерматологічних хвороб, шрамів і рубців;
  • зміцнює імунітет;
  • є реабілітаційним засобом, використовуваним після різного роду операцій.

Оранієнбаум

По-німецьки помаранчеве дерево – оранієнбаум. Також називається невелике містечко, що знаходиться поблизу Фінської затоки. Досі точно не відомо, яку історію має найменування дерева. Кожне місто Русі в 1785 році отримав свій герб. Гербом Оранієнбаума стало помаранчеве дерево.

Помаранчеве дерево - що це таке? Фото

Одна з версій походження назви міста говорить про те, що на його місці розташування знайшли цілу оранжерею помаранчевих дерев. Над кожним був німецький варіант назви «oranienbaum». Ця знахідка дуже зацікавила людей. Тому помаранчеве дерево, фото якого можна побачити на всіх брошурах і знімках Оранієнбаума, стало символізувати це місто.




Косметологічне застосування помаранчевого масла

Досить ефективним омолоджуючим косметичним засобом вважається ефірне масло неролі. Тому воно володіє достатньо широкою сферою застосування. До його головних ефектів відносять:

  • скорочення часу;
  • розгладження зморшок;
  • усунення розтяжок і стресових плям;
  • допомогу в боротьбі з целюлітом, дерматозом і екземою.

Його можна застосовувати для будь-якого типу шкіри. Його заспокійливу, судинорозширювальну та антисептичну дію сприяють швидкому видаленню різноманітних подразнень.

Так як рівень концентрації олії неролі перевищує аналоги, перед його застосуванням слід зробити тест на чутливість. Це допоможе виключити появу алергічної реакції. Так само його релаксуючі функції протипоказані в тих випадках, коли иментся потреба в чистій голові і швидкої реакції.

Помаранчеве дерево - що це таке? Фото

Як і інші види косметичних та лікарських засобів, неролі має свої протипоказання. Його не рекомендують наносити на шкіру перед тим, як приймати сонячні ванни. Також слід перевіряти наявність індивідуальної непереносимості компонентів.

Все менше секретів таїть у собі помаранчеве дерево. Що це таке і для чого його використовують, знає практично кожен. Його квіти і плоди стають більш доступними, а кошти з них широко популярні в світі.

of your page -->

Популярні поради

загрузка...