http://poradumo.pp.ua

Online Журнал-Світ порад.
Головна сторінка
» » Найбільш отруйні павуки

Найбільш отруйні павуки

Павуки з давніх часів живуть на нашій планеті, вони живуть в різних куточках світу і зустрічаються повсюдно. Деякі види павуків нешкідливі і навіть приносять користь, знищуючи шкідливих комах. Але на Землі живуть і дуже небезпечні отруйні павуки.

Всі павуки-хижаки, харчуються комахами, дрібними тваринами, птахами, тільки один вид павуків - павук скакун живиться листям акацій. Багато павуків для полювання використовують павутину, плетуть мережі, в які потрапляють комахи.

Бразильський мандруючий павук

Самим отруйним павуком у світі вважається бразильський мандруючий павук. Мешкає цей небезпечний павук в тропічних і субтропічних регіонах Америки. Він не плете павутиння і не живе в одному місці, а воліє переміщатися в пошуках прожитку.

Бразильский странствующий паук

Часто цей павук проникає в житло людини, ховається в одязі, в коробках з речами або продуктами, забирається в ті місця, де люди зберігають банани, так як краще ласувати бананами - звідси інша його назва банановий павук. Але основною їжею все ж є комахи, не гребує павук і птахами, ящірками, полює навіть на тих тварин, які крупніше його.

Існує два типи бразильських мандруючих павуків - стрибають і бігають павуки. Павуки бігають ведуть нічний спосіб життя, а вдень воліють ховатися під камінням, корчами, в ущелинах фундаментів, в будинках або в сараях людей. Ці павуки дуже швидко бігають.

Бразильський мандруючий павук має невеликі розміри близько 10 см, але укус цього павука вкрай небезпечний, так як павук виділяє токсична отрута, яка викликає серйозні алергічні реакції. Особливо небезпечні укуси павуків для ослаблених, хворих людей і маленьких дітей. Щоб уникнути смертельного результату, людині, яка постраждала від укусу слід надати термінову медичну допомогу.

Шестиглазый пісочний павук

Шестиглазый пісочний павук вважається одним з найбільш небезпечних павуків на Землі. Мешкає цей павук в піщаних районах Південної Африки і Південної Америки. Живе він в піщаних дюнах, ховається під корчами або в коренях дерев, під камінням. Він не плете павутину, а полює, зариваючись у пісок і очікуючи свою жертву в засідці.

Шестиглазый песочный паук

На людей воліє не нападати, але якщо людина все ж таки зустрінеться з шестиглазым піщаним павуком і павук вкусить його, то ця зустріч може закінчитися для людини смертельним результатом. Отрута цього павука не поступається по токсичності отрути бразильського мандруючого павука. Токсин, міститься в отруті, викликає розрив стінок кровоносних судин, що призводить до сильних внутрішніх кровотеч. Протиотрути від укусу шестиглазого пісочного павука не існує.

Розміри павука не великі, довжина тіла становить від 8 до 15 мм, а з розмахом тонких лапок - 50 мм. У пісочного павука шість очей, на відміну від більшості інших видів павуків, у яких вісім очей, звідси і назва - шестиглазый. Забарвлення залежить від місця проживання і може бути різною-від блідо жовтувато-коричневого до червонувато-коричневого.

Живиться павук дрібними комахами, скорпіонами. Ховається в піску, в такому положенні може перебувати довго, чекаючи на свою здобич. Перебуваючи в засідці павук відчуває вібрацію від руху навіть самого дрібного комахи і коли комаха наближається, нападає, вспрыскивая свою отруту в жертву. Комаха гине моментально, павук приступає до обіду. Ситий павук може обходитися без їжі майже рік. Шестиглазый піщаний павук - довгожитель, тривалість його життя може складати до 15 років.

Сіднейський лейкопаутинный або воронковим павук

Сіднейський воронковим павук так само є одним з найбільш отруйних павуків, які мешкають на нашій планеті. Водяться ці павуки на Австралійському континенті, коли вони зустрічалися тільки в околицях Сіднея, але згодом поширились по інших районах Австралійського континенту, зустрічаються на території штату Квінсленд між містами Брісбен і Гимпи, а так само на острові Фрейзера.

Воронковый паук

Довжина тіла павука становить від 2 до 5 см, а разом з лапками - 7 см, самці дрібніші за самок і мають більш тонкі і довгі кінцівки. Павук виглядає блискучим і гладким, так як на тілі немає волосків, забарвлення має від чорного до коричневого кольору, на черевці павука добре проглядаються прядильні органи.

Павуки споруджують собі нори з тунелями і кількома входами, довжина нори може досягати 40 см. Вхід у нірку зсередини обплітається павутиною і нагадує лійку. Звідси і назва-воронковим павук. Воронковим павук воліє будувати нори в рихлому грунті в саду, на майданчиках для гри в гольф, між бордюрами, в квіткових горщиках, в дверних отворах.

Самки павука не представляє небезпеки, так як постійно знаходиться в норі, а от самці в період шлюбного сезону покидають свої нори в пошуках самки і проникають в житло людини, в сараї, залазять у взуття, в коробки.

Перед укусом павук встає в позу, піднімаючи нагору лапки і демонструючи свої довгі ікла, потім блискавично нападає, наносячи кілька укусів. Ікла павука з легкістю прокушують не тільки шкіру, але і нігтьові пластини.

Воронковый паук перед нападением на жертву

Укус самця здатний заподіяти шкоду людині, токсини, що знаходяться в отруті павука призводять до ураження нервової системи. На місці укусу спостерігається посмикування м'язів, потім відбувається оніміння кінцівок, язика, губ, рясне виділення сліз і слини, з'являється задишка і настає кома. Якщо вчасно не ввести протиотруту, можливий летальний результат, особливо небезпечні укуси воронкового павука для дітей.

Каракурт або чорна вдова

Павук каракурт - ще один з найбільш отруйних павуків в світі. Мешкає цей павук в пустельних і степових зонах Середньої Азії, в Ірані, Афганістані, на Кавказі, в Криму і на Україні, по берегах Середземного моря. Чорна вдова - це інша назва цього небезпечного павука, така назва є павук отримав, тому що відразу після спарювання самка вбиває самця і з'їдає його.

Паук каракурт

Це невеликий павук, завбільшки з горошину, чорного кольору. Розмір самця становить 4-7 мм, а самка трохи більші від 10 до 20 мм, у молодих самок на верхній стороні черевця є червоні точки, які по мірі дорослішання пропадають. Каракурт веде нічний спосіб життя, живе в норах, у заглибинах під камінням. Можуть забиратися в взуття, постіль. Часто від укусів каракурта страждають туристи, які ночують в наметах.

Укус самця і молодої самки не представляє небезпеки для людини і тварин, оскільки не може прокусити шкіру, а ось укус дорослої самки каракурта представляє велику, іноді смертельну небезпеку, так як отрута цього павука в 15 разів сильніша за отруту гримучої змії.

Після укусу цього павука по всьому тілу швидко поширюється пекучий біль, частішає пульс, з'являються головний біль, запаморочення, біль у животі і попереку, нудота і блювота, утруднюється дихання, виникає м'язова слабкість. Вкушений людина покривається холодним потім, у нього тремтять кінцівки, він насилу пересувається, не може стояти на ногах. Так само підвищується артеріальний тиск і температура тіла.

Відразу ж після укусу треба припекти ранку палаючим сірником - від нагрівання отрута руйнується, але потерпілому від укусу каракурта обов'язково потрібна госпіталізація і введення протиотрути.

Крім павуків, про які ми вам розповіли у цій статті, на світі живуть і інші отруйні тварини і комахи, які становлять велику небезпеку для людини.
of your page -->

Популярні поради

загрузка...